Senternovem

15-06-2010 |

Taskforce Verlichting, projectgroep Openbare Verlichting

Bericht van de voorzitter: 'Knelpunten wegnemen, uitdagen en motiveren'

Beste lezer,

Rob Metz, Voorzitter projectgroep OVL van de Taskforce Verlichting Ik meldde het al eerder; het gaat goed met de energiebesparing in de openbare verlichting, maar... er zijn nog altijd hindernissen te nemen.

De belangrijkste knelpunten die gemeenten en provincies noemen zijn toch wel de financiering van investeringen in energiebesparing en de contacten en contracten met de netbeheerders. Als Taskforce Verlichting proberen we deze knelpunten op te lossen, zodat we de beoogde doelen met z'n allen kunnen halen.

Daarom voeren we - samen met het InterGemeentelijk-overleg Openbare Verlichting (IGOV), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het InterProvinciaal Overleg (IPO) - onder meer gesprekken met de Nederlandse netbeheerders. De inrichting van de netten voor dimmen en telemanagement en natuurlijk het doorberekenen van de financiële voordelen van energiebesparende maatregelen bij onbemeterde netten staan op de agenda. Doel is te komen tot landelijke afspraken, waarop gemeenten en provincies zich kunnen beroepen in hun contacten met de beheerders.

Ook voerden we de afgelopen tijd gesprekken met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en andere partijen om financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen te creëren. Deze gesprekken bevestigen de stelling dat energie besparen eigenlijk een vorm van bezuinigen, of zelfs verdienen (!), is. Volgens de BNG kunnen gemeenten altijd in aanmerking komen voor een lening of leaseconstructie voor energiebesparende investeringen in openbare verlichting, meestal zonder dat dit de maandelijkse kosten verhoogt. Dat kan door de verlaagde energiekosten en onderhoudskosten in te zetten voor de investeringen. En zodra de terugverdientijd voorbij is, gaan de investeringen bovendien geld opleveren. Samen met de BNG willen we dit uitwerken en met een financieringsvoorstel voor gemeenten komen. Zuinig licht, heldere keuze

We zijn al met al druk in de weer, maar we kunnen het niet zonder u. Daarom roepen we u op om actief bij te dragen, door koploper te worden én u als zodanig te laten certifceren. U ontvangt dan een officieel certificaat dat u dagelijks herinnert aan uw doelstellingen en de acties die daarbij horen. Om u nog meer te stimuleren en u voor uw inzet te belonen en bedanken, reiken we dit jaar voor het eerst drie begerenswaardige OVL-awards uit. Deze awards zijn bedoeld voor de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiezuinige openbare verlichting en/of donkertebeleid. Lees verderop meer en meld u aan voor 1 oktober aanstaande!

Zuinig licht, heldere keuze. Wij vertrouwen op uw inzet!

Vriendelijke groet,

Digitale handtekening wethouder Metz

Rob Metz
Voorzitter projectgroep OVL van de Taskforce Verlichting en wethouder gemeente Apeldoorn
Wijzigingsdatum |

15-06-2010