Inspectie voor de Gezondheidszorg


Huisartsenpost wint IGZ Zorgveiligprijs

Nieuwsbericht | 15-06-2010

Het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) van Huisartsenpost HOV/CHPOB (`s Hertogenbosch, Oss, Veghel, Eindhoven, Helmond en Geldrop) heeft de IGZ ZorgVeiligPrijs gewonnen. Dat maakte inspecteur-generaal Gerrit van der Wal vandaag bekend op het jaarlijkse patiëntveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

VMS Huisartsenpost HOV/CHPOB
Het VMS systeem van Huisartsenpost HOV/CHPOB functioneert vanaf medio 2009 in de vorm van een intern beveiligde website die toegankelijk is voor alle bij de huisartsenpost aangesloten huisartsen en medewerkers. Bij de huisartsenpost zijn ongeveer 500 huisartsen aangesloten met
1.000.000 patiënten. Medewerkers en huisartsen kunnen via dit online systeem precies volgen wat er met klachten, meldingen, calamiteiten etc. gebeurt. Het systeem is er op ingericht dat er maximaal van fouten wordt geleerd.

Juryoordeel
Volgens de jury loopt dit initiatief voorop in de huisartsenwereld en eerstelijns hulpverlening. Cultuur is tot op heden dat huisartsen incidenten binnen de muren van de eigen praktijk houden. De manier waarop incidenten nu worden gedeeld met alle betrokken medewerkers van de huisartsenpost is nieuw en geeft een nieuwe dimensie aan kwaliteitsverbetering in de huisartsenpost. Het blijkt dat er meer wordt gemeld en dat er daardoor meer risico's bekend zijn geworden. Voor enkele specifieke aandoeningen waarbij calamiteiten optraden, is een nascholing opgezet voor onder andere huisartsen. Er zijn twee kleinere huisartsenposten die dit initiatief overnemen.

IGZ Zorgveiligprijs
De prijs gaat naar het beste initiatief op het gebied van patiënt - en cliëntveiligheid in de Nederlandse zorg. Met de IGZ ZorgVeiligPrijs wil de IGZ positieve prestaties op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid belonen. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kunnen zorgaanbieders van elkaar leren. Zo kan de kwaliteit van de zorg verbeteren. De IGZ reikt vandaag de prijs voor de tweede keer uit.

De jury van de IGZ ZorgVeiligPrijs bestaat uit:
- Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg (voorzitter)

- Wim Deetman, lid Raad van State, ambassadeur patiëntveiligheid Haga Ziekenhuis

- Lidy Hartemink, directeur Gezondheidszorg Univé_VGZ_IZA_Trias
- Harry Molendijk, kinderarts-neonatoloog, medisch manager centrum patiëntveiligheid Isala Klinieken

- Peter Holland, oud-gynaecoloog, oud-voorzitter KNMG, lid RvT UMC St Radboud, interim voorzitter van de Vereniging van Intergrale Kankercentra

- Rein Willems, lid CDA-fractie Eerste Kamer. Als president-directeur van Shell Nederland onderzocht Willems de patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen.