Gemeente Hoorn

Schoonmaakactie rond De Opgang in volle gang

Op dit moment is de schoonmaakactie, waarbij asbest wordt verwijderd rond sporthal de Opgang in volle gang. Na de constatering dat er in het openbaar gebied rond de sporthal kapotte asbesthoudende dakleitjes liggen, hebben B en W direct opdracht gegeven het gebied met hekken af te zetten en nader onderzoek te doen naar aard en omvang van het probleem. Het onderzoek wees uit dat er in de lucht- en kleefmonsters geen asbest aanwezig is. Gisteravond zijn de entrees naar de sporthal, het buurtcentrum, de scholen en woningen aan de Akkerwinde schoongemaakt, zodat deze voorzieningen gewoon in gebruik kunnen blijven. Vandaag waren de speelplaatsen en de bushalte aan de beurt. De gemeente heeft de omwonenden en de gebruikers van de sporthal, de scholen en het buurtcentrum geïnformeerd.

Sportcentrum De Opgang heeft een dak van asbesthoudende leitjes. Op zich is dat een situatie die geen problemen oplevert, tot het moment dat leitjes van het dak waaien of beschadigd raken. Het gebeurt met regelmaat dat kinderen de leitjes met stenen stuk gooien of dat de wind zijn werk doet. De leitjes vallen op de grond kapot, waardoor in het gebied rond de sporthal asbesthoudend materiaal terecht komt.

Komende week worden de schoonmaakwerkzaamheden voortgezet. Naar verwachting is deze operatie voor het weekend achter de rug. Tot er een definitieve oplossing is, zorgt de gemeente voor dagelijkse controles en toezicht ter plaatse, zodat de kans dat er kapotte leitjes blijven liggen minimaal is.