Technische Universiteit Delft
Delft, 19 mei 2010

Studiedag Hervorming van de woningmarkt?
Nederlandse woningmarkt van het slot

De Nederlandse woningmarkt heeft de afgelopen jaren te maken met veel problemen zoals een beperkte doorstroming van de huur- naar de koopsector en de moeilijkheden van starters. De woningmarkt zat op slot. Dit werd nog versterkt door de economische crisis in de tweede helft van 2008: Hierdoor staat de hervorming van de woningmarkt weer hoog op de politieke agenda.
Hoe kunnen we woningmarkt weer van het slot halen? Hoe kan de woningmarkt hervormd worden? Dit onderwerp staat centraal tijdens de studiedag op 15 juni 2010, georganiseerd door het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft.

Sinds de economische crisis in de tweede helft van 2008 kwam er een einde aan de bijna 'natuurlijke' prijsstijging van woningen, het aantal transacties van bestaande woningen daalde en de verkoop van nieuwe koopwoningen liep sterk terug. Om dit om te buigen hebben de VROM-raad en de SER adviezen uitgebracht over de woningmarkt. Daarnaast heeft de regering werkgroepen ingesteld die op alle beleidsterreinen, waaronder de woningmarkt, voorstellen hebben ontwikkeld voor verregaande bezuinigingen. Hierbij is het taboe op het huurbeleid en de fiscale behandeling van het eigen woningbezit, het welbekende H-woord, losgelaten.

De studiedag vindt een week na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni plaats, waardoor we een voorschot kunnen nemen op de coalitieonderhandelingen. Eerst worden de verschillende adviezen toegelicht. Daarbij gaat het niet alleen om de analyse van de problemen waarmee de woningmarkt kampt, maar vooral om de oplossingen die worden aangedragen en het transitietraject dat wordt voorgesteld. Vervolgens kunnen vertegenwoordigers van direct bij de woningmarkt betrokken partijen (huurders, eigenaar-bewoners, woningcorporaties en ontwikkelaars) op de adviezen reageren. En tenslotte discussiëren we met vertegenwoordigers van een aantal politieke partijen over de hervormingen van de woningmarkt die het meest waarschijnlijk zijn in verschillende mogelijke coalities van de nieuw te vormen regering.

Bijdragen worden geleverd door mensen die in de praktijk nauw betrokken zijn bij problemen waarmee de woningmarkt te maken heeft. Sprekers zijn onder meer: Victor Schaap (Ministerie van VROM/WWI), René van Genugten (Woonbond), Marlies Pernot (Vereniging Eigen Huis), Jim Schuyt (De Alliantie), Jan Fokkema (Neprom), Peter Boelhouwer en Hugo Priemus (beiden Onderzoeksinstituut OTB, TU Delft).

Praktische informatie

De studiedag 'Hervorming van de woningmarkt?' is bedoeld voor woningcorporaties (beleidsmedewerkers, vastgoedmedewerkers, medewerkers projectontwikkeling en bewonerszaken, directeuren, leden Raad van Toezicht), gemeenten (wethouders, beleidsmedewerkers, medewerkers volkshuisvesting), provincies, belangenorganisaties, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en adviseurs. Maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de studiedag.
De bijeenkomst vindt plaats op 15 juni 2010 in de Aula Congrescentrum, TU Delft te Delft van 9.30 uur tot 16.30 uur, de deelnamekosten bedragen E 395,- per persoon. Voor meer informatie en de programmafolder kunt u zich wenden tot het secretariaat van het Onderzoeksinstituut OTB, tel. (015) 278 30 05, e-mail A.D.Dersjant@tudelft.nl. Ook kunt u de website van het Onderzoeksinstituut OTB bekijken (www.otb.tudelft.nl/agenda).

Noot aan de redactie/