Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


1e Afghaans/Nederlandse film `Destiny' 15 juni a.s. in première in Tuschinski

Regisseur Sardar Shaffai wil jongeren wereldwijd waarschuwen voor verleidingen

EINDHOVEN ­ 2 juni 2010. Op 15 juni a.s. gaat in het Amsterdamse Tuschinski de rode loper uit voor de première van Destiny, de tweede film van de Afghaans/Nederlandse regisseur en filmfanaat Sardar Shafai (1981, Kabul). Toen de Taliban in 1996 aan de macht kwamen is hij samen met zijn familie gevlucht naar Europa en hebben zij in 1998 in Nederland asiel aangevraagd. Destiny laat zien wat er gebeurt met Afghaanse mensen die vanwege oorlog en geweld hun huis en land willen of moeten verlaten en vluchten naar Europa. Vluchtelingen, op zoek naar geluk en veiligheid, die tijdens hun reis naar Europa, slachtoffer worden of getuige zijn van mishandelingen of zelfs moord. Deze trieste gebeurtenissen vormen het gedramatiseerde Destiny verhaal: een beschrijving van de impact van mensen- en drugssmokkelaars op vele mensenlevens. Sardar Shafai maakte hiervoor in 2006 zijn debuut als Afghaanse regisseur met de Afghaanse film No way back. Met zijn films heeft Sardar een boodschap te vertellen aan een breed publiek en wil hij met name jongeren laten inzien dat zij slechte verleidingen moeten weerstaan en dat zij moeten zoeken naar andere mogelijkheden om een betere toekomst te creëren. De première van Destiny is op dinsdag 15 juni a.s. om 21:00 uur in Tuschinski. Ontvangst vanaf 20:00 uur. Perskaarten zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Van jongs af aan was Shafai een filmfanaat. Eenmaal in Nederland heeft hij een dramacursus bij het ISK gevolgd, wat zijn passie voor film heeft versterkt. Bij Shafai staat de boodschap in zijn film altijd centraal. De eigen ervaringen van de broers Shafai zijn de bron van Destiny. Zij willen met deze film jongeren uit ontwikkelingslanden - waaronder Afghanistan - waarschuwen dat ze zich niet zomaar moeten laten verleiden om naar Europa te komen. De prijs die moet worden betaald is hoog. Jongeren tussen de 13 en 16 jaar worden geronseld door mensensmokkelaars en criminelen om tegen een 'kleine tegenprestatie' een gevaarlijke reis van het thuisland naar Europa te maken. De criminelen die dit vanuit Europa in gang zetten doen dit zonder enig risico: zij leven in weelde en als er van de groep vluchtende 10% Europa bereikt, hebben zij hun winst gemaakt. Voor de jongeren is het een ander verhaal. De reis is gevaarlijk, met onderweg de kans op misbruik (geweld, verkrachting of zelfs moord) of ze worden opgepakt en eindigen in de gevangenis. Als Europa al wordt bereikt, is de kans groot dat ze worden teruggestuurd.

SYNOPSIS DESTINY
Het verhaal van Destiny is net als No Way Back gebaseerd op waargebeurde verhalen, waarbij een gedramatiseerde verhaallijn de rode draad vormt. Het verhaal begint bij een Afghaanse jongeman Rasul, een ex-militair van de Mujahiddin's regiem, die strijdt tegen Taliban. Hij is moe van de oorlog en wil een normaal menswaardig leven beginnen, in Europa. Zijn 'destiny' brengt hem naar Nederland. Net als hij gewend is aan het normale leven hier krijgt hij van justitie te horen dat zijn asielaanvraag is afgewezen en hij het land moet verlaten. Zo staat Rasul op het punt terug te keren naar zijn land waar al jarenlang oorlog is en er geen uitzichten zijn. Vlak voor zijn vertrek ontvangt Rasul een brief van de Nederlandse marechaussee die zijn verleden met de Taliban kent, en hem daarom twee opties geven: of Rasul gaat de geheime dienst en Interpol helpen om de internationale bendes op te rollen of hij moet Nederland (en Europa) verlaten. De keus is snel gemaakt, want Rasul weet wat hem te wachten staat als hij zou terugkeren naar Afghanistan. Hij volbrengt zijn missie en samen met de geheime dienst worden drugsbendes en maffia gearresteerd. Hij denkt dat hij hiermee de rust heeft gekregen om verder in vrede en geluk samen met zijn gezin te leven totdat de nieuwe ellende begint. Een belangrijke maffiabaas komt na zes jaar uit de gevangenis en heeft maar één doel: het vernietigen van Rasul en zijn gezin. Shafai doorvlecht deze gedramatiseerde verhaallijn met waargebeurde verhalen en maakt Destiny tot een actie-/dramafilm die tot het einde boeit.

SARDAR SHAFAI !
Shafai is geen onbekende in de internationale filmwereld. Het succes van de in 2006 uitgekomen film No Way Back was onverwacht. Na de première in Veldhoven was de film te zien in diverse filmhuizen in Nederland. Dat de wereld ondertussen is veranderd, werd duidelijk in het feit dat No Way Back onder de titel Rahe Be Bargasht zelfs is uitgebracht in Afghanistan, toen de bioscopen voor het eerst in tien jaar tijd weer open werden gesteld voor publiek. Het feit dat hij op deze manier zijn boodschap aan een breed publiek kan vertellen en mensen weet te raken, heeft Shafai geïnspireerd om het niet bij één film te laten. Siddiq Barmak, een internationaal bekende Afghaanse filmregisseur en producent van de film Osama, heeft hem aangemoedigd Destiny uit te brengen.
INFORMATIE
Naam film : Destiny (2010)
Regie : Sardar Shafai
Genre : Actie/drama
Cast : o.a. Rasul Shafai, Gheyas Bedar, Eddy Smulders, John Kuiten, Genie Wassey, Salar Shafai, Henk van Erp en Btissem Essaidi
Land : Nederland/Afghanistan
Lengte : 95 minuten
Première
:
dinsdag 15 juni 2010 ontvangst 20:00 uur, aanvang 21:00 uur Theater Tuschinksi, Amsterdam
Website/email: www.Shafai-film.nl en Shafaifilm@me.com Destiny is mede mogelijk gemaakt door bijdragen Shafai Film production, Studio Make, Limo1 Productions en Chippie BV