Gemeente Lansingerland

Inloopavond Bergboezem Berkel 15 juni
Bergboezem

Wilt u weten hoe Bergboezem Berkel eruit gaat zien? Kom dan op dinsdagavond 15 juni van 17.00-21.00 uur naar het projectbureau Groenzoom, Kleihoogt 7A in Berkel en Rodenrijs.

Projectbureau Groenzoom en het Hoogheemraadschap van Delfland organiseren een inloopavond over Bergboezem Berkel. Op deze avond krijgt u informatie over nut en noodzaak van de plannen voor de inrichting van Bergboezem Berkel. U bent van harte welkom om binnen te lopen. Er is ruim gelegenheid om uw vragen te stellen.

Groenzoom
De Groenzoom is een recreatie- en natuurgebied van 560 hectare op de grens van gemeente Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Groen en recreatie zijn belangrijk voor inwoners van deze regio. Om te voorkomen dat gemeenten aan elkaar groeien zijn er vanuit de overheid plannen ontwikkeld om het tussengebieden open en groen te houden.

Hiervoor is door provincie Zuid-Holland de Groenblauwe Slinger gelanceerd, een recreatieve en ecologische verbinding tussen Midden Delfland en het Groene Hart. De Groenzoom is het smalste onderdeel van de Groenblauwe Slinger en tot voor kort ook het dichtst bebouwd met glastuinbouw en bedrijvigheid.

Bergboezem Berkel
Bergboezem Berkel is een deelproject van De Groenzoom. De Bergboezem Berkel ligt langs de Bovenvaart bij de Berkelsche Zweth, tussen de Oude Leede en de kern Berkel en Rodenrijs in de gemeente Lansingerland. Een bergboezem is een graslandgebied, dat zo is ingericht dat het bij extreme neerslag onder water gezet kan worden. Om droge voeten te kunnen houden in het gebied, nu en in de toekomst, is het nodig om maatregelen te treffen.

Maatregelen als meer ruimte voor water in woonwijken en bergboezems, meer afvoercapaciteit in sloten en gemalen en de bouw van meer gemalen. Bij het ontwerpen van de nieuwe inrichting is zoveel mogelijk rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde, het uitzicht, het polderlandschap, mogelijkheden voor recreatie, natuurontwikkeling en het behoud van flora en fauna.

Op de inloopavond kunt u bekijken hoe het gebied er uit gaat zien. Â