Ingezonden persbericht


Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.

Persbericht

10 juni 2010

Eerste grote samenwerkingsverband tussen taalinstellingen

Meldpunt Taal 15 juni online

Stel: in een gesprek, op radio of tv hoort u een woord dat u nog niet kende. Of u stuit al lezend ­ in een boek, krant, tijdschrift of op internet ­ op een opmerkelijke uitdrukking of zinsconstructie. Nog een mogelijkheid: u signaleert dat de uitspraak van sommige woorden aan het veranderen is.

Het Nederlands verandert voortdurend, maar tot nu toe ontbrak de mogelijkheid voor het publiek ­ een reservoir van 23 miljoen `ervaringsdeskundigen' ­ om die veranderingen ergens te melden, anoniem of met naam en toenaam. Vanaf 15 juni komt daarin verandering, want dan gaat het Meldpunt Taal (http://www.meldpunttaal.nl) online.

Bij het Meldpunt Taal kan het publiek drie dingen doen:


· zelf een taalobservatie melden


· meedoen aan onderzoek van taalwetenschappers. Bij de lancering kan men meedoen aan onderzoek naar voetbaltaal (o.a. naar de taal van sportcommentatoren), dooddoeners (`Wat eten we? Hussen met je neus ertussen') en naar zogenoemde fopdrachten (nieuwe werknemers die om een grasmik of mortelvork worden gestuurd).


· van alles over het Nederlands opzoeken in een snel groeiende hoeveelheid taaldatabanken. Bij de lancering kan er al worden gezocht naar de spelling en de betekenis van woorden, naar voornamen, familienamen en plantennamen.

Het Meldpunt Taal is een initiatief van Ewoud Sanders, schrijver van een wekelijkse taalrubriek in NRC Handelsblad. Het Meldpunt Taal is het eerste samenwerkingsverband tussen alle grote taalinstellingen. Deelnemers zijn:


- het Instituut voor Nederlandse Lexicologie

- het Meertens Instituut

- het Genootschap Onze Taal

- de Nederlandse Taalunie

- Van Dale Uitgevers bv

- Stichting Nederlandse Dialecten

Daarnaast wordt aan het Meldpunt gewerkt door studenten van diverse universiteiten (Leiden en Amsterdam).
Noot voor redacties,