Radboud Universiteit Nijmegen


* Echografie waardevol bij ...

Echografie waardevol bij schouderklachten (Promotie)

Datum
dinsdag 15 juni 2010

Tijd
13:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
de heer drs. M.J.C.M. Rutten

Promotors
De heer prof. dr. L.A.L.M. Kiemeney

Copromotors
De heer dr. G.J. Jager (Jeroen Bosch Ziekenhuis), de heer dr. M.C. de Waal Malefijt

Titel promotie
Ultrasound of the shoulder. Efficacy studies

Beschrijving
66 procent van alle mensen krijgt tijdens het leven schouderklachten Deze klachten kunnen dagelijkse activiteiten en nachtrust belemmeren en leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Tevens leidt dit vaak tot uitval in het arbeidsproces. Dit brengt hoge kosten met zich mee voor de samenleving. De verschillende oorzaken van schouderklachten zijn door gebrek aan consensus over indeling, diagnostiek en behandeling niet altijd betrouwbaar te onderscheiden. Aanvullend onderzoek met MRI is kostbaar en beperkt beschikbaar.

Een alternatief is schouderechografie. Radioloog Matthieu Rutten deed onderzoek naar de waarde van schouderechografie. Hij toonde aan dat met echografie scheuren in de schouderpezen en botfracturen in de schouders met dezelfde diagnostische betrouwbaarheid als met MRI kunnen worden aangetoond. Wanneer bij schouderklachten echografie als eerstekeuzeonderzoek wordt ingezet, worden eveneens extra financiële kosten vanwege onnodige onderzoeken of behandelingen voorkomen. Echografie is bovendien minder belastend voor de patiënt, heeft een kortere wachttijd en is beduidend goedkoper dan MRI.

Biografie
Matthieu Rutten ('s-Hertogenbosch, 1960) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek deed hij op de afdeling Epidemiologie, Biostatistiek en HTA en de afdeling Radiologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Center for Evidence Based Practice. Hij is werkzaam als radioloog en als opleider radiologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch.

Contactpersoon
Alleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

E-mail
umcstradboud@umcn.nl

Telefoon
(024) 361 89 10