Persbericht

Gasten Oranjecamping voetballen met lokale voetbalspelers in Zuid-Afrika ~ Erica Terpstra, Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop bezoeken voetbaltoernooi en SCORE projecten ~

Utrecht, 14 juni 2010 - Gasten van de Oranjecamping in Zuid-Afrika kunnen tijdens een voetbaltoernooi ook hun eigen voetbalkwaliteiten laten zien. Op 15 juni organiseert ontwikkelingsorganisatie SCORE het 'Fan Festival', waar 350 Nederlandse fans en 200 lokale voetbalspelers het in gemengde teams tegen elkaar opnemen. Bekende gasten Erica Terpstra, Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop zullen ook een bezoek brengen aan het 'Fan Festival'.

Het voetbaltoernooi vindt plaats in een township in Pretoria, vlakbij de camping van de Oranjefans. Het doel van deze dag is om de Nederlandse voetbalfans een andere kant van Zuid-Afrika te laten ervaren. Op een leuke, ontspannen manier wordt de interactie tussen de fans en de lokale bevolking gestimuleerd. Alle deelnemers worden in gemixte teams (Nederlandse fans en lokale spelers) ingedeeld en spelen met elkaar het WK na.

SCORE wil de Oranjefans een complete 'South Africa experience' bieden en tegelijkertijd de mensen uit de 'community' betrekken: zij worden uitgenodigd om rondom het veld hun waar te verkopen, zoals lokaal eten en drinken, sieraden en kunstwerken.

Opdrachtgever voor het toernooi is NCDO's 3e Helft (www.3ehelft.org), die de sociale invulling van De Oranjecamping tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika verzorgt. Als trotse partner van de 3e Helft is SCORE gevraagd om een voetbalevenement te organiseren voor de gasten van De Oranjecamping.

Ook moeder aller supporters Erica Terpstra bezoekt op 15 juni het voetbaltoernooi. Zij is al bekend met SCORE; als staatsecretaris was zij in 1991 al eens betrokken bij de activiteiten van SCORE. Toentertijd waren er bijna uitsluitend blanke, westers ontwikkelingswerkers actief. Nu wordt SCORE juist geleid, georganiseerd en bemand door Zuid-Afrikanen. "Als er meer van dit soort effectieve projecten komen, is dat prachtig. Dan heeft het veld een sprong vooruit gemaakt. Van projecten die uitgevoerd worden door buitenstaanders, naar projecten die betrokkenen zélf managen en uitvoeren", aldus Terpstra.

Bekende voetbalkenners Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop zullen ook een bezoek brengen aan de Oranjecamping en gaan daarna door naar een zogeheten 'SCORE community'. Daar overnachten ze bij een gastgezin om de volgende dag de SCORE Cup te bezoeken, een voetbaltoernooi waaraan meer dan 10.000 kinderen in meer dan 50 dorpen en townships in Zuid-Afrika mee zullen doen.
Noot voor redacties