Raad van State


dinsdag 15 juni 2010
Zitting over de afwijzing door de minister van LNV om een perceel aan de Frankrijkweg in Borsele aan te wijzen als Natura 2000 gebied. De afdelingen De Bevelanden en Walcheren van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging hadden het provinciebestuur gevraagd dit gebied als beschermd natuurgebied aan te wijzen, omdat een broedkolonie van lepelaars al jaren het gebied bezoekt. De broedkolonie zou één van de grootste in Zeeland zijn. Volgens het provinciebestuur voldoet het gebied echter niet aan de eisen om als beschermd natuurgebied aangewezen te worden. Bovendien zouden er inmiddels al voldoende gebieden zijn aangewezen waar de lepelaars extra beschermd worden. De vereniging kan zich niet vinden in de afwijzing door het provinciebestuur en komt daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907172/1) Zitting over de sluiting door de burgemeester van Den Haag van café Mundial aan de Blijenburg in Den Haag. De burgemeester heeft het café voor de duur van een week gesloten, nadat tijdens een ruzie tussen twee bezoekers van het café was gedreigd met een vuurwapen. Volgens de burgemeester leidde het incident tot een verstoring van de openbare orde en tot een aantasting van de veiligheid en was de sluiting een passende maatregel. De exploitant van het café is het daar niet mee eens. Hij vindt niet dat een ruzie tussen bezoekers hem mag worden aangerekend. Ook is hij ervan overtuigd dat de bezoeker het vuurwapen buiten zijn café in handen heeft gekregen en niet in het café. De rechtbank in Den Haag verklaarde in oktober 2009 weliswaar het beroep van de exploitant gegrond, maar oordeelde dat de burgemeester het café wel voor een week mocht sluiten. Daarom komt de exploitant tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (200909394/1) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oost-Gelre van het bestemmingsplan 'Resort Lievelde'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een bestaand recreatiepark aan de Koemaatsdijk in Lichtenvoorde. Het plan legaliseert 40 illegaal gebouwde chalets op het terrein, maar alleen tot een maximale oppervlakte van 55 m2 per chalet. De meeste chalets zijn echter ongeveer 75 m2 groot. Dat is de reden dat de eigenaren van de chalets het niet eens zijn met het plan en daartegen in beroep komen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan legaliseert de chalets nu maar gedeeltelijk en zij vinden dat de gemeenteraad de chalets helemaal had moeten legaliseren. Een veehouder is het ook niet eens met het plan. Hij vreest dat de chalets hem zullen beperken in zijn bedrijfsvoering. (zaaknummer 200903879/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heemstede heeft verleend aan de Model Auto Club. De autoclub ligt op een bedrijventerrein langs de Cruquiusweg in Heemstede. De nieuwe vergunning voor de bestaande autoclub maakt het mogelijk om met radiografisch bestuurde modelauto's op een racebaan te rijden. Een aantal bewoners uit de Cruquiushaven vreest voor een toename van de geluidsoverlast. Volgens hen had het gemeentebestuur strengere geluidsnormen moeten opnemen in de vergunning. Omdat dit volgens hen niet is gebeurd, komen zij tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909810/1)

13.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Venlo om een bouwvergunning te verlenen voor het bouwen van twee bouwmarkten aan de Nijmeegseweg in Venlo met een totale oppervlakte van 8.000 m2. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat de bouwmarkten niet zouden passen in het detailhandelbeleid van de gemeente. Daarin is bepaald dat behoefte bestaat aan één grote bouwmarkt van ongeveer 12.000 m2 . Volgens het vastgoedbedrijf dat de bouwmarkten wilde bouwen heeft het gemeentebestuur het verkeerde detailhandelbeleid toegepast, en zou het bouwplan wél in het beleid passen. De rechtbank in Roermond verklaarde in oktober 2009 een eerder beroep van het vastgoedbedrijf ongegrond. Tegen die uitspraak komt het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909039/1)

13.30 uur

Zitting over de besluiten van de minister van LNV om het beschermde natuurgebied de 'Voordelta' af te sluiten voor publiek en vissers. Dit zijn besluiten op grond van de Natuurbeschermingswet. De minister heeft deze besluiten genomen om ervoor te zorgen dat er rustgebieden ontstaan voor de vogels in het gebied. De Faunabescherming is het niet eens met de besluiten en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar gaan de besluiten niet ver genoeg, omdat er enkele uitzonderingen zijn gemaakt op het toetredingsverbod voor visserij-activiteiten. Ook is zij het er niet mee eens dat een bepaald gebied alleen in de winter is afgesloten. Volgens de natuurorganisatie moet het gebied het hele jaar afgesloten worden. (zaaknummer 200808045/1)