Gemeente Noordenveld

Onderscheiding

Uitreiking Koninlijke Onderscheiding

Gepubliceerd op: 15 juni 2010

Op maandag 14 juni 2010 reikt burgemeester Hans van der Laan een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Prof. Dr. Ir. L.P.B.M. Janssen uit Roden. De uitreiking vindt plaats om 17.00 uur in het Universiteitsgebouw van de RUG, Broerstraat 5 te Groningen, waar hij ter gelegenheid van zijn emeritaat een afscheidscollege geeft. De heer Janssen wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Janssen (64) is hoogleraar in de Scheikundige Technologie aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 14 juni 2010 neemt hij afscheid uit de hoofdfunctie in verband met zijn pensionering. Decorandus heeft zich ontwikkeld tot een internationaal toponderzoeker en pionier in een belangrijk `groen' vakgebied binnen de scheikundige technologie.

Dankzij zijn onderzoek kan het gebruik van grote hoeveelheden giftige organische oplosmiddelen vermeden of sterk gereduceerd worden en is vergroening van chemische processen mogelijk. De door hem ontwikkelde processen worden thans in de chemische industrie gebruikt. Ook heeft de heer Janssen een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderwijs op dit terrein. Ook is hij actief betrokken bij diverse internationaliseringactiviteiten van de RUG. Hij zet zich vooral in voor het leggen en onderhouden van contacten met universiteiten in Indonesië.