Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Oranje: 4,2 miljoen kijkers thuis voor de buis

HILVERSUM, 15 juni 2010 - De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, gistermiddag tegen Denemarken, is door gemiddeld 4,2 miljoen kijkers (4.165.000) bekeken. Tijdens de eerste helft zaten 3,8 miljoen mensen voor de buis, terwijl naar het tweede bedrijf 4,5 miljoen Nederlanders keken. Het marktaandeel van de uitzending tussen 13.21 en 15.23 uur was met 93% bijzonder hoog. Vlak voor het einde van de ontmoeting met de Denen, om 15.18 uur, bereikte het aantal kijkers met 4,7 miljoen (4.685.000) een piek. Het betreft hier de aantallen landgenoten die de met 2-0 gewonnen WK-ouverture van Oranje in de thuissituatie* bij de NOS op Nederland 1 hebben bekeken.

Nederland-Denemarken gaat ook meteen de boeken in als de meest bekeken WK-wedstrijd sinds het WK 2010 afgelopen vrijdag van start ging. Tot gisteren was deze eer weggelegd voor het duel tussen Duitsland en het Australië van bondscoach Pim Verbeek, dat zondagavond werd gevolgd door 3,6 miljoen mensen.

De twee speciale WK-programma's van de NOS scoorden gisteren allebei wederom meer dan een miljoen kijkers. Het NOS WK Journaal trok 1,4 miljoen belangstellenden, terwijl naar NOS Studio Sportzomer 1,4 miljoen mensen keken.

De NOS doet van alle 64 duels van het WK voetbal in Zuid-Afrika live verslag via televisie, radio, internet en NOS Teletekst.

Bron: Cijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek (SKO) en MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO.

* Het totaal aantal Nederlandse Oranjefans dat de wedstrijd heeft gevolgd, loopt nog op als ook de kijkers buitenshuis (werk, horeca etc.) bekend zijn. Deze informatie is woensdagochtend - na aanvullend onderzoek - bekend.