Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 15 juni 2010

RND: Baatbelasting volledig terugbetalen
Ook Hengelo verliest procedure, maar betaalt slechts een beetje terug

In navolging van de baatbelasting van gemeente Breda, heeft de Hoge Raad ook het cassatieverzoek van de gemeente Hengelo verworpen. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt dit een belangrijke overwinning en pleit ervoor de baatbelasting definitief te schrappen als belastingmiddel. De ondernemers in Hengelo krijgen de baatbelasting terugbetaald. Het gaat hierbij om 2,7 miljoen. Echter, niet alle ondernemers krijgen hun geld terug.

De gemeente Hengelo heeft net als de gemeente Breda besloten om slechts een deel van de ondernemers de betaalde baatbelasting terug te betalen. Dit is het resultaat van jarenlange juridische strijd. Bedrijven die geen procedure hebben gevolgd, of halverwege zijn gestaakt, kunnen geen aanspraak maken op teruggave van de heffing.

De RND vindt deze situatie oneerlijk. De rechter heeft immers geconstateerd dat baatbelasting in beide gemeenten onwettig is. Dat betekent dat de gemeente überhaupt niet heeft mogen heffen. De RND pleit er daarom voor dat alle ondernemers worden gecompenseerd en de betaalde baatbelasting terug krijgen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.