Gemeente Zutphen

Eikenprocessierups in Zutphen

De eikenprocessierups is weer gesignaleerd in Zutphen, o.a op de Laan naar Eme. De gemeente zal op 15 juni 2010 beginnen met de actieve bestrijding van de eikenprocessierups langs de openbare weg. Toch kan het voorkomen dat u ergens komt waar de eikenprocessierups aanwezig is. Dan is het goed om te weten wat u zelf kunt doen om zo min mogelijk last te ondervinden van dit beestje.

Wat is de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is een behaarde rups. Eikenprocessierupsen komen specifiek voor op eikenbomen. Ze vormen nesten op de stammen of dikke takken; dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit de nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom.

Klachten door de eikenprocessierups
De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen, kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en de resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Draag in een gebied waar deze rupsen voorkomen bedekkende kleding. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden). Klachten verdwijnen over het algemeen binnen 2 weken. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Meer informatie
Informatie over de eikenprocessierups op de website van de GGD (met folder en vraag en antwoord).
Informatie over de eikenprocessierups van de plantenziektekundige dienst (met verspreidingskaart van de rups in 2009).