Provincie Friesland

Herzien persbericht glasvezel



PERSBERICHT

Nummer: 138/MtW
Datum: 14 juni 2010

Fryslân versnelt aanleg glasvezel zakelijke klanten

In de afgelopen drie jaar is het aantal zakelijke glasvezelaansluitingen in de provincie Fryslân met 639 aansluitingen toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Dialogic, in opdracht van de provincie Fryslân. Vanwege dit succes willen na KPN en Ziggo Zakelijk, nu ook UPC Business en Kabel Noord gaan samenwerken binnen de Friese aanpak.

Bij de snelle groei van het aantal aansluitingen heeft de Coöperatieve Vereniging Fryslân Ring een doorslaggevende rol gespeeld. De provincie gaf in 2006 het groene licht voor deze coöperatie om aan bedrijven en instellingen voorlichting en advies te geven over glasvezel. Mede dankzij het succes van deze aanpak zullen nu ook UPC Business en Kabel Noord met de Coöperatie gaan samenwerken.

De Coöperatie realiseerde in de periode 2006-2009 639 zakelijke glasvezelaansluitingen. Dat is een opvallend goed resultaat, omdat deze aansluitingen mogelijk zijn gemaakt met een publieke (provinciale) bijdrage die veel lager is dan die in andere Nederlandse regio's. Er is dus meer bereikt met minder belastinggeld.

Op 16 juni maken UPC Business en Kabel Noord hun samenwerking met de Coöperatie en KPN en Ziggo Zakelijk, die al partners zijn, officieel. Nu ook zij gaan samenwerken met de Coöperatie, ontstaat er voor Friese bedrijven en instellingen een nog groter aanbod en meer concurrentie. Dat heeft naar verwachting een gunstig effect op de prijs. Door de uitbreiding van het aantal aanbieders wordt bovendien de uitrol van glasvezel naar de Friese zakelijke markt versneld.

Het succes is goed voor de Friese economie en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Dat geldt voor ondernemers, maar ook voor de overheid en ziekenhuizen. Zij kunnen door het groeiend aantal aanbieders steeds meer nieuwe ICT-toepassingen in hun bedrijfsvoering opnemen of daarvoor producten en diensten laten ontwikkelen. De coöperatie wil zich juist daar voor inzetten.

Inhoud van het programma op woensdag 16 juni (op het provinciehuis):
16.00 uur Ontvangst

16.15 uur Welkom en toelichting op het programma
16.20 uur Opening door dhr. S.H. Galema, gedeputeerde provincie Fryslân
16.30 uur Presentatie door dhr. G.J. Polderman, burgemeester gemeente Tytsjerksteradiel
16.40 uur Presentatie door dhr. E. Paulus, Director Business Development van UPC Business
16.50 uur Vragenronde

16.50 uur Afsluiting en gelegenheid voor korte interviews


---- --