Persbericht

Medewerkers vinden bedrijfsapplicaties vaak te ingewikkeld ~ Onderzoek Citrix: veel applicaties worden niet gebruikt, maar IT wordt steeds gebruiksvriendelijker ~

Vianen, 15 juni 2010 - Meer dan de helft van de IT-ers merkt dat applicaties regelmatig te ingewikkeld zijn en daarom niet gebruikt worden door medewerkers. Dit blijkt uit onderzoek onder 550 bezoekers van de Citrix Partner Exchange en Citrix Solutions Seminar in 2010. Het wordt wel beter: de ondervraagden geven ook aan dat IT de afgelopen vijf jaar gebruiksvriendelijker is geworden en in de komende vijf jaar nog gebruiksvriendelijker zal worden.

Ruim zeven op de tien bezoekers (71%) is van mening dat IT de afgelopen vijf jaar gebruiksvriendelijker is geworden. Maar liefst 86 procent verwacht dat het gebruikersgemak de komende vijf jaar nog verder zal toenemen. Dat is volgens de ondervraagden wel nodig: 42 procent antwoord positief op de stelling 'Ontwikkelaars van IT-systemen zijn te technisch ingesteld en denken daardoor te weinig aan gebruiksgemak, waardoor IT nodeloos ingewikkeld wordt'.

De toenemende gebruiksvriendelijkheid van IT-systemen wordt ingegeven door de ontwikkeling dat werknemers steeds meer technologieën meenemen naar de werkvloer, zogeheten consumerization. Hierdoor omarmen bedrijven nu technologieën die aanvankelijk zijn doorgebroken in de consumentenmarkt, zoals chat en sociale netwerken. Desondanks blijkt uit het onderzoek van Citrix dat bij nog altijd zes van de tien bedrijven niet de werknemers, maar de IT-afdeling bepaalt welke applicaties gebruikt kunnen worden.

Rob van der Hoeven, Area Vice President Benelux bij Citrix: "We hebben het afgelopen jaar de doorbraak gezien van consumerization, ingegeven door gebruiksvriendelijke systemen zoals iTunes van Apple. Systemen die intuïtief te gebruiken zijn, komen snel binnen het bereik van elke consument. Het is nu aan het bedrijfsleven om de voordelen van deze nieuwe technologieën te benutten en medewerkers de kans te geven om met applicaties naar keuze te werken - mits deze uiteraard op een veilige en gebruikersvriendelijke manier worden geleverd naar de laptop, PC of smartphone die ze in gebruik hebben."