Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Schokkende beelden bevestigen onvermogen tot humane jacht Nieuwe opnamen Noorse walvisjacht bewijzen noodzaak handhaving verbod

Den Haag, 15 juni 2010 - Terwijl de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) zich voorbereidt op een stemming over de opheffing van het verbod op de commerciële walvisvaart, laten nieuwe opnames zien hoe wreed de Noorse walvisjacht in werkelijkheid is. De beelden die vandaag zijn vrijgegeven door WSPA (World Society for the Protection of Animals) en de Noorse dierenbeschermingsorganisaties, Dyrebeskyttelsen Norge en NOAH, tonen de uiterst moeizame, twee uur durende jacht op een dwergvinvis.

De beelden tonen hoe op 23 mei jongstleden, een dwergvinvis door de Noorse walvisvaarder 'Rowenta' wordt geharpoeneerd. De opnamen laten zien hoe het dier wordt getroffen door de harpoen en dat de walvisjagers er in de daaropvolgende 22 minuten niet in slagen het dier definitief te doden. Twee uur later schiet de Rowenta alsnog een tweede harpoen in de dwergvinvis waardoor het dier definitief wordt gedood. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de walvis, voor hij uiteindelijk stierf, meer dan twee uur geleden door de zware harpoenwonden die hij had opgelopen. Dirk-Jan Verdonk, hoofd programma's WSPA: "De beelden illustreren exact WSPA's belangrijkste bezwaar tegen de walvisjacht, namelijk dat deze onherroepelijk wreed is. De omvang van de walvissen en de moeilijke omstandigheden waaronder ze worden gevangen, maken het simpelweg onmogelijk om de dieren op humane wijze te doden."

Voorstel opheffing internationaal verbod
Noorwegen is één van de drie landen die het verbod op de commerciële walvisvaart uit 1986 trotseren. Sinds het land in 1993 weer is begonnen met de commerciële walvisvaart, heeft Noorwegen meer dan 8.500 walvissen gedood. Volgende week stemt de IWC over een controversieel voorstel dat Noorwegen toestemming zou verlenen om in de komende tien jaar nog eens 6.000 walvissen te doden. Daarmee zou het verbod op de walvisvangst officieel worden opgeheven. Dirk-Jan Verdonk: "Dit is niet de manier waarop een moderne en beschaafde samenleving als Noorwegen met dieren om zou moeten gaan. En het is al helemaal ondenkbaar dat de IWC Noorwegen toestaat om 6.000 walvissen op deze wijze te doden in de toekomst."

Ook in Noorwegen wordt steeds vaker openlijk kritiek geuit op de walvisjacht. Volgens Carl-Egil Mastad, de directeur van 'Dier Noorwegen' (Dyrebeskyttelsen Norge), zijn er duizenden Noren "die ons steunen in ons verzet tegen deze wrede en overbodige bedrijfstak - juist nu moet de internationale gemeenschap de Noorse walvisvaart veroordelen, en niet goedkeuren."

Internetpetitie
De Noorse regering houdt vol dat er maar weinig kritiek op de walvisjacht wordt geuit. Daarom zijn WSPA en haar partners een internetpetitie gestart waarin de Noorse premier, Jens Stoltenberg, wordt gevraagd de commerciële walvisvangst stop te zetten. Dirk-Jan Verdonk: "Zonder druk van het publiek zal Noorwegen de walvisvangst niet verminderen of rekening houden met het lijden van de dieren. Het publiek moet het opnemen voor de walvissen, zodat de Noorse regering haar walvisbeleid opnieuw in overweging neemt."

Whalewatch
WSPA, Dier Noorwegen (Dyresbeskyttelsen Norge) en NOAH voor dierenrechten (NOAH - for dyrs rettigheter) zijn lid van Whalewatch, een mondiaal netwerk van vijftig niet-gouvernementele organisaties die zich om redenen van dierenwelzijn verzetten tegen de commerciële walvisvaart - www.whalewatch.org

Beeldmateriaal en petitie
In de bijlage treft u twee foto's van de jacht op 23 mei jl. Overig beeldmateriaal, foto's uit de film en begeleidende documenten zijn beschikbaar via de ftp-site van WSPA:

http://wspa.ftpuk.net
Username: IWC2010
Password: Pa55code

De petities zijn beschikbaar op: www.whalewatch.org/take_action.htm (Engels, Nederlands, Duits, Spaans, Portugees, Zweeds en Deens)



Ingezonden persbericht