Persbericht

PLM-software steeds belangrijker bij productontwikkeling

~ Onderzoek Siemens PLM Software: meer dan de helft van respondenten verwacht meer gebruik te gaan maken van PLM-software, innovatie als kernpunt om concurrentiepositie te verbeteren ~

's-Hertogenbosch, 15 juni 2010 - Product Lifecycle Management (PLM) software wordt steeds belangrijker voor bedrijven die zich bezighouden met productontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van Siemens PLM Software onder een gedeelte van de bezoekers tijdens het jaarlijkse netwerkevenement "Siemens PLM Connection Benelux 2010". Van de 103 respondenten voorspelt maar liefst 93 procent dat PLM-software in de toekomst een grote rol gaat spelen.

Uit de groep ondervraagden kwam naar voren dat 58 procent verwacht de komende vijf jaar binnen zijn organisatie meer gebruik te gaan maken van PLM-software. Hiervoor werden verschillende redenen genoemd. In de eerste plaats willen steeds meer bedrijven hun processen automatiseren. Daarnaast kan het van belang zijn dat ook derde partijen - zoals leveranciers, klanten en partners -, toegang hebben tot het volledige digitale proces. Ook zien bedrijven binnen alle industriële sectoren innovatie als kernpunt om hun concurrentiepositie te verbeteren. Tevens kan PLM-software helpen het innovatieproces naar een digitale omgeving te transformeren en daarmee het PLM concept gestalte te geven.

Ook werd de respondenten gevraagd in welke fase van de productlevenscyclus zij PLM-software inzetten, waarbij gekozen kon worden uit: idee, ontwerp, prototype, productie en aftersales. De grootste groep, 78 procent, gebruikt de software in de ontwerpfase van een product. Meer dan de helft van de ondervraagden zet PLM-software in meer dan één fase in. Opvallend is dat een kleine groep, 7 procent, de software alleen inzet voor aftersales.

Bijna één derde van de respondenten (28%) is werkzaam in de machinebouw. Negentien procent is afkomstig uit de consumentenproductie en veertien procent van de ondervraagden werkt in de high-tech & electronics branche. Overige branches die aanwezig waren op Siemens PLM Connection 2010 zijn overheid (11%), scheepsbouw (8%), aerospace & defense (6%), automotive & transportation (6%) en bouw & GWW (3%).

De Siemens PLM Connection Benelux 2010 vond dit jaar plaats op 20 april in Mechelen (België) en 22 april in Nuland (Nederland).