Karikatuur van Balkenende geveild op internet


Karikaturenmuseum veilt topstuk op www.jpgeveild.nl

VEELE, 20100615 -- Op de website www.jpgeveild.nl kan iedereen een bod doen op een unieke 3D-karikatuur van Balkenende. De veiling eindigt op het moment dat het nieuwe kabinet zich presenteert op de trappen van het koninklijk paleis. Wie op dat moment het hoogste bod heeft gedaan is de nieuwe eigenaar.

Bieden bij opbod.
Bezoekers van de website www.jpgeveild.nl kunnen per email hun bod uitbrengen. Het openingsbod is ¤ 800. Biedingen gaan met ¤ 25 omhoog. Kijkdagen zijn van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Lokatie: Karikatuurmuseum Het Veerenhuis, Wedderstraat 85 in Veele (Gr). De website van het museum is www.hetveerenhuis.nl.

Populair bij dames.
De karikatuur van Jan Peter Balkenende, 15 cm hoog uitgebeeld in een CDA-groen zwembroekje, een beetje schlemielig kijkend, is het absolute topstuk van het Karikatuurmuseum. Zodra bezoekers hem zien schieten ze zonder uitzondering in een lachstuip. Hij is aandoenlijk en kwetsbaar tegelijk, compleet met de zichtbare sporen die de val van zijn kabinetten en het CDA bij de laatste verkiezingen hebben nagelaten. Karikatuurkunstenares Johanna, die tot de wereldtop in haar genre behoort, heeft hem vereeuwigd als het knapste maar ook eenzaamste jongetje van de klas. Dat JP op een zwembroekje na naakt is uitgebeeld laat volgens de kunstenares zien dat hij onder zijn masker een (kwetsbaar) mens is. Johanna: "Uit de honderden foto's en filmpjes die ik ter voorbereiding van hem gezien heb bleef bij mij het beeld hangen van iemand die als kind al te wijs was voor zijn leeftijd en dat altijd is gebleven. Een beetje eenzaam iemand voor wie je tegelijkertijd afstand en sympathie voelt. Anderen voelen dat blijkbaar ook want hij wekt als karikatuur spontane lachlust op maar meteen ook genegenheid, vooral bij vrouwelijke bezoekers.





Ingezonden persbericht