Ingezonden persbericht



Groot samenwerkingsverband tussen taalinstellingen

Meldpunt Taal 15 juni online

Het Nederlands verandert voortdurend, maar tot nu toe ontbrak de mogelijkheid voor het publiek - bij elkaar 23 miljoen 'ervaringsdeskundigen' - om die veranderingen ergens te melden, anoniem of met naam en toenaam. Op 15 juni komt daar verandering in, want dan gaat het Meldpunt Taal (www.meldpunttaal.nl) online. Het meldpunt maakt de signalementen samen met allerlei bestaande taaldatabanken toegankelijk worden voor een breed publiek.

Bij het Meldpunt Taal kunt u drie dingen doen:


- Zelf een taalobservatie melden. Stel: in een gesprek of op radio of tv hoort u een woord dat u nog niet kende. Of u stuit al lezend - in een boek, krant, tijdschrift of op internet - op een opmerkelijke uitdrukking of zinsconstructie. Of u signaleert dat de uitspraak van sommige woorden aan het veranderen is. U kunt deze observaties bij het meldpunt signaleren.


- Van alles over het Nederlands opzoeken. Het meldpunt biedt een snel groeiende hoeveelheid taaldatabanken. Bij de lancering kan er al worden gezocht naar de spelling en de betekenis van woorden, naar voornamen, familienamen en plantennamen.


- Meedoen aan onderzoek van taalwetenschappers. Bij de lancering kunnen bezoekers bijdragen aan onderzoek naar voetbaltaal (o.a. naar de taal van sportcommentatoren), dooddoeners ('Wat eten we? Hussen met je neus ertussen!') en naar zogenoemde fopopdrachten (nieuwe werknemers die om een grasmik of mortelvork worden gestuurd).

Het Meldpunt Taal is een breed samenwerkingsverband tussen grote Nederlandse en Vlaamse taalinstellingen. Deelnemers zijn:


- het Instituut voor Nederlandse Lexicologie

- het Meertens Instituut

- het Genootschap Onze Taal

- de Nederlandse Taalunie

- Van Dale Uitgevers bv

- Stichting Nederlandse Dialecten


- Variaties vzw

Aan het Meldpunt Taal wordt meegewerkt door studenten en onderzoekers van diverse universiteiten (o.a. Leiden en Amsterdam). Het meldpunt is een idee van Ewoud Sanders, schrijver van een wekelijkse taalrubriek in NRC Handelsblad.


---


Noot voor redacties
Noot voor redacties,