Provincie Gelderland



Arnhem, 10 juni 2010

Voorjaarsnota, bezuinigingen en toekomstig profiel staan centraal op agenda's Statencommissies

Woensdag 16 juni worden de kaarten geschud voor het debat op 30 juni

Hoewel de bezuinigingsperikelen een belangrijk deel van de agenda's van de commissies vullen, worden er ook nog andere onderwerpen behandeld. De commissie Landelijk Gebied en Water (LGW) heeft hiervoor ook de dinsdagavond 15 juni uitgetrokken.

Commissie Landelijk Gebied en Water (LGW) Dinsdag 15 juni, 19.00-21.30 uur, Wijsmanzaal Agendapunt: Tussentijdse beoordeling (midtermreview) van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Verschillende onderwerpen komen hierbij aan de orde: optimalisatie van de uitvoering van het Provinciaal Meerjarenprogramma 2007-2013; betrokkenheid van de Stichting Gelderse Vallei bij de uitvoering van het actieplan grond; de procesevaluatie en rapportages over prestaties, bereikte doelen en knelpunten in het ILG en het rapport van de Rekenkamer Oost Nederland over de Regie op het ILG. Daarna komt het onderzoek van de Rekenkamer Oost Nederland naar het Nationaal landschappenbeleid van de provincie aan de orde.

Woensdag 16 juni, 9.00-12.00 uur, Statenzaal Na behandeling van het profiel Provincie Gelderland, de opvang van de rijkskorting, Gelderse Investeringsagenda voor de volgende bestuursperiode (350 miljoen euro) en de Voorjaarsnota wordt nog gesproken over de Hertenschaderegeling en komen ook de antwoorden op de schriftelijke vragen van de Groep Van Bergen over de boskap tussen Nijmegen en Mook aan de orde.

Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (RWM) 9.30-12.00 uur, Wijsmanzaal
Als eerste onderwerp komt het Gelders Milieuplan 4 aan de orde. Daarna buigt de commissie zich over het profiel van de provincie, de investeringsagenda en de Voorjaarsnota. Vervolgens komen de volgende onderwerpen aan de orde:
-subsidie Stichting Vrienden Geldersche Kasteelen: 910.436 euro voor 2010, aanvraag voor 2011, 2012 en 2013 weigeren.
-aanpassing Verordening Investeringsbudget stedelijke vernieuwing: vanwege de crisis in de bouw moeten binnenstedelijke woningbouwprojecten snel van de grond komen. Ruim 8 miljoen wil het college inzetten voor projecten die in 2010, 2011 en 2012 kunnen starten.


-Verordening Provinciale Raad Omgevingsbeleid Gelderland en benoeming van de voorzitter: de verordening regelt dat een aantal adviescommissies wordt samengevoegd in een provinciale Raad. Als beoogd voorzitter wordt de heer P.J.J.M. Peters uit Didam voorgedragen. Hij is nu voorzitter van de Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving.
-instellen van een Openbaar lichaam Park Lingezegen: op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt een Openbaar Lichaam ingesteld dat de uitvoering van park Lingezegen slagvaardig kan aanpakken.

Gezamenlijke vergadering commissies RWM en MEZ 12.00 uur, Wijsmanzaal
De commissies bespreken het statenvoorstel Structuurvisie bedrijventerreinen en werklocaties.

Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur (JZC) 14.00-16.30 uur, Wijsmanzaal
Nadat het provinciale profiel en de financiële onderwerpen zijn behandeld komen de volgende onderwerpen aan bod:
-Wijziging subsidieregeling vitaal Gelderland 2008: het gaat om technische wijzigingen die het mogelijk moet maken dat subsidies verstrekt kunnen worden voor keten- en netwerkprojecten op het gebied van wonen-welzijn-zorg en dat subsidies voor bibliotheekvernieuwing breder beschikbaar kunnen worden gesteld.
-Productiefonds Oost Nederland: met een Productiefonds willen Gelderland en Overijssel voor de periode 2010-2012 een impuls geven aan de vitaliteit en diversiteit van het Oost Nederlandse culturele productieklimaat. Aan PS wordt instemming gevraagd met een bedrag van 500.000 euro voor 2010. De uitvoering komt bij het Prins Bernard Cultuurfonds te liggen.
-Gelderland Sportland, programma 2010-2016: GS wil 800.000 euro inzetten (2010-2011) om een begin te maken met het verwezenlijken van de ambities die in november 2009 door PS zijn vastgesteld. Om versnippering te voorkomen wil het college inzetten op tien Gelderse kernsporten. Vijf zijn er nu geselecteerd. Atletiek, hippische sport, wielersport, judo en volleybal (inclusief de paralympische varianten).

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken (MEZ) 14.00-17.00 uur, Statenzaal
Voorafgaand aan de financiële onderwerpen komt de Wegenverodening Gelderland aan de orde. Met de naar verwachting op 1 juli in werking treding van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) moet de Wegenverordening worden aangepast. PS moet besluiten over een geheel nieuwe verordening.

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën (ABF) 17.30-20.00 uur, Wijsmanzaal
Voordat het profiel, de rijkskortingen op het Provinciefonds, Investeringsagenda en de Voorjaarsnota worden besproken, behandelt de commissie eerst het statenvoorstel over de wijziging van de Tarieventabel provincie Gelderland. De wijziging is noodzakelijk omdat door het in werking treden van de Wabo extra werk en kosten moeten worden gemaakt. Aan PS wordt voorgesteld deze kosten te dekken door het heffen van leges, gekoppeld aan het aanvragen van een omgevingsvergunning. De nieuwe leges worden beperkt tot activiteiten die samenhangen met bouwen en slopen.



Provincie Gelderland