Concert: 40 jaar Königorgel herrezen


Hulde aan het Königorgel

NIJMEGEN, 20100531 -- De Sint Stevenskerk is in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement op Nijmegen zwaar beschadigd en in de jaren daarna weer gerestaureerd. Het in de kerk aanwezige monumentale Königorgel dat eveneens fors was getroffen is ook opnieuw opgebouwd en in 1970 weer in gebruik genomen. Dit jaar viert het Königorgel dus haar gouden jubileum. En dat is opnieuw een feestelijk jubileumconcert waard. Op 15 juni 2010 brengen de drie Nijmeegse organisten, Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt een ode aan het Königorgel op het beroemde orgel zelf. Jongleur Harm van der Laan improviseert op de muziek.

Van Berkum, Langeveld en Podt volgen in hun Ode de geschiedenis van het orgel in de Sint Stevenskerk sinds de bouw in 1773 en staan stil bij markante gebeurtenissen. Deze worden allereerst geschetst met historische teksten of citaten waarna het Königorgel telkens het muzikale woord krijgt met een bij het moment passende compositie. Allereerst brengt de Ouverture in C-Dur van W.A. Mozart de luisteraar naar de tijd en muzikale sfeer in de periode dat het orgel is gebouwd.

Een halve eeuw later echter, maakte de Romantiek haar entree in de muziek. Het orgel moest mee met de tijd en werd omgestemd door orgelbouwer Bätz, zodat het instrument ook geschikt was voor de orgelcomposities van bijvoorbeeld de in de die tijd beroemde en virtuoze componist César Franck. Het Deuxième Choral van César Franck markeert deze gebeurtenis.

Ruim een eeuw later - het orgel raakt zwaar beschadigd door het bombardement en is wederom opgebouwd -. Het verhaal dat een ooggetuige vertelde tijdens het heringebruiknameconcert, klinkt opnieuw. De herrijzenis van het Königorgel kan niet beter verklankt worden dan met een majestueuze compositie: Praeludium in h-moll van J.S. Bach.

Van 1974 tot 2002 was Jan Welmers lange tijd stadsorganist in de Stevenskerk en vaste bespeler van het Königorgel. Welmers, die later de Sweelinckprijs kreeg voor zijn gehele oeuvre als componist, komt aan het woord in een van zijn eigen compositie: Litanie.

In 1991 was de zomerconcertserie van de Nijmeegse Orgelkring extra feestelijk vanwege het 25-jarig jubileum van de Nijmeegse Orgelkring. Een compositie, ook toen gespeeld - Allegro vivace uit Symphonie nr 1, klinkt opnieuw.
De reis door de geschiedenis van het Königorgel mondt uit in een Loflied op het Königorgel. Nijmegenaren mogen trots zijn met zo'n fantastisch en beroemd instrument hun midden. Lang leve het Königorgel!

De drie organisten kennen het Königorgel op hun duimpje en kunnen muzikaal gezien alle registers van het instrument opentrekken. Joost Langeveld en Jetty Podt zijn beide als organist in dienst van de Stevenskerk en Berry van Berkum studeert en concerteert er zeer frequent.

Dit feestelijke concert is de aftrap van de zomerconcertserie 2010 met concerten op alle dinsdagavonden tot en met 7 september. Aanvang 20.30 uur, kosten ¤ 8,- of ¤ 7,- met korting. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Nijmeegse Orgelkring





Ingezonden persbericht