Gemeente Zeist

De Ziel van Zwerver

Hommage aan Dolf Zwerver
15 juni t/m 19 september 2010

In de laatste week van januari 2010 overleed op
78-jarige leeftijd, de Utrechtse schilder Dolf Zwerver. Deze kunstenaar, die landelijk bekend
werd door zijn fijnzinnige, magisch-realistische
schilderijen heeft tijdens zijn leven twee grote overzichtstentoonstellingen gekregen in de
zalen van het Zeister Slot. Daardoor is het idee
ontstaan om in samenwerking met Kunsthandel
Juffermans een tentoonstelling te organiseren
om op een waardige manier afscheid van deze
schilder te nemen.
Van 15 juni tot en met 19 september 2010 zal er
een grote herdenkingstentoonstelling in het Slot
plaatsvinden, waar vrijwel alle belangrijke
werken van Zwerver nog eenmaal voor het grote
publiek te zien zullen zijn. Veel particuliere verzamelaars en het Centraal Museum Utrecht
hebben reeds toegezegd hun schilderijen voor
deze gelegenheid ter beschikking te stellen,
zodat het nu al zeker is dat deze expositie een
belangrijk evenement zal worden.

Dolf Zwerver werd in 1932 geboren in het Friese Oranjewoud. Zijn vader was schilder en reclametekenaar, waardoor het tekenen en schilderen hem met de paplepel werd ingegoten. Als jongetje verhuisde Dolf met zijn familie naar Utrecht, waar hij tot aan zijn dood is blijven wonen. Zijn eerste baantjes hadden weinig met kunst te maken; hij was schoonmaker van trappenhuizen, matroos, timmerman, magazijnbediende en glazenwasser. In zijn vrije tijd bekwaamde hij zich in het schilderen. Aanvankelijk werd hij daardoor bij de 'naïeven' ingedeeld; in 1965 werd hij 'ontdekt' bij een wedstrijd voor zondagsschilders van het blad 'Eva'. In enkele jaren ontwikkelde hij zich tot een fijnschilder van hoog niveau, met werk waarin zijn jeugd in Oranjewoud, een wereld van verstilde tuinen, doolhoven en bossen, een vrijwel constant decor vormt. Ook de stilte van het landgoed Rhijnauwen bij Utrecht is zo'n bron van inspiratie, waar zich vaak wonderlijke gebeurtenissen voltrekken; optochten met potsenmakers, kermisklanten, tovenaars, mensvogels, allerlei sprookjesachtige en magische symbolen. Met dit werk past Dolf Zwerver naadloos in de Utrechtse fijnschildertraditie, die is begonnen met Pyke Koch en Johannes Moesman. Een traditie die is uitgegroeid tot een hechte groep Utrechtse schilders en tekenaars als Peter van Poppel, Charles Donker, William Kuik en Peter Vos.

Op de expositie zal het beste werk van de schilder worden getoond, inclusief zijn 'Groot Drieluik' met tientallen sprookjesachtige figuren en dieren, waar hij in totaal 10 jaar van zijn leven aan werkte. Ook alle kleurenlitho's die hij de laatste jaren van zijn leven maakte om zijn werk ook voor kunstliefhebbers met een kleine beurs toegankelijk te maken zullen worden geëxposeerd.

Dolf Zwerver arrangement
Op maandag 23 en 30 augustus en 6 en 13 september wordt er om 14.00 uur een Dolf Zwever arrangement georganiseerd. U wordt op Slot Zeist welkom geheten met koffie/thee en gebak waarna een film wordt vertoond over werk en leven van de kunstenaar. Jan Juffermans sr. van Kunsthandel Juffermans verzorgt daarna een rondleiding over de expositie. Kosten van dit arrangement bedragen 19,50. Wij verzoeken u te reserveren bij Slot Zeist 030-6921704.

Noot aan de redactie:
De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op 13 juni om 15.00. U bent welkom hiervoor op het slot vanaf 14.30. Het welkomstwoord zal gesproken worden door Koos Janssen, burgemeester van Gemeente Zeist. De opening zal verricht worden door Mies Bouwman.

Openingstijden tentoonstelling
Dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur
Gesloten: elke maandag (met uitzondering van de arrangementen) Het Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk

De toegangsprijzen
Voor volwassenen ................................................................................... 5,00 Voor 65+/CJP/MJK/Zeistpas/U-pas............................................................. 4,00 Jeugd t/m 15 jaar mag gratis de tentoonstelling bezoeken

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Dick Bouma (Coördinator tentoonstellingen Slot Zeist) Zinzendorflaan 1
3703 CE Zeist
T.: 030 69 217 04/ 06 138 595 72
E.: d.bouma@zeist.nl
I.: www.slotzeist.com