Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
dinsdag 8 juni 2010

FILMPREMIÈRE 'VLADIVOSTOK' VAN OXANA MALEVANIK

Sluimerende stad aan de Stille Oceaan

Dinsdag 15 juni 2010 - 20.00 uur

Artistiek directeur Suzanne Oxenaar van Lloyd Hotel & Culturele Ambassade leerde de architect Oxana Malevanik kennen in 1991, als producent van het Nederlands/Russisch kunstproject 'EXCHANGE', een beeldende kunsttentoonstelling in de openbare ruimte van Moskou. Het jaar daarop produceerde Malevanik de Amsterdamse pendant van deze tentoonstelling. Sindsdien werkten zij een aantal keer samen in film en beeldende kunst projecten, en volgde Oxenaar de loopbaan van Malevanik van nabij.

Architecte en filmmaker Oxana Malevanik maakte een filmisch portret van haar geboortestad aan de Stille Oceaan, 'Vladivostok'. Het is haar derde film.

De film gaat in première in Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, op dinsdag 15 juni om 20.00 uur. U bent van harte uitgenodigd om de première bij te wonen.

Film 'Vladivostok'

Vladivostok - de stad bij de oceaan. De enige belangrijke weg van Europa naar de Stille Oceaan, waar duizenden waterwegen samenkomen en de Transsiberische spoorweg op de zee stoot. De film Vladivostok is een subjectief verhaal over de geboortestad van Malevanik: de schoonheid en kracht, pijn en realiteit, misbruik van de natuur en lelijkheid door de verkeerde civilisatie. De grootste schat van de stad zijn de mensen. Er zijn 8 aparte delen in de film - 8 klein verhalen, die worden verteld door vrienden, kennissen en familieleden tijdens Malevanik tijdens het werk, vakanties en belangrijke gebeurtenissen in de stad. Door beeld en geluid probeert zij het gevoel van Vladivostok aan de kijker over te brengen en op die manier haar verhaal te vertellen. Rusland verandert deze dagen razend snel maar Vladivostok is nog een slapende stad, die niet veel merkt van het westen. De stad is hetzelfde als toen ik hem 20 jaar gelden achtergelaten heb. Het zal nog maar een paar jaar duren voordat d e stad uit zijn postcommunistische coma ontwaakt en net zo wordt als andere Europese steden.

Achtergrond Oxana Malevanik

Malevanik studeerde architectuur aan de Universiteit voor Bouwkunst MARCHI in Moskou, waarna zij enkele jaren in Rusland als architect werkzaam was. In 1994 vestigde ze zich in Amsterdam, waar zij architectonische opdrachten uitvoerde en werkte als kostuumontwerpster en styliste voor een groot aantal documentaires, films en kunstprojecten, zoals 'Aubette' over Van Doesburg, een film van Karin Post (1995), 'Brandon' - een samenwerking van Waag Society, MOMA New York en Harvard University. (1998-2000) en in 2009 Club Mama Gemutlich van Christiaan Bastiaans. Haar werk is gebruikt in producties van Cosmic Theater, en ze werkte samen met Liza May Post, Michiel van Nieuwkerk, Rudolf van den Berg en Erwin Olaf.

In het eerste decennium van deze eeuw maakte ze twee documentaires, 'What's Up?', over zes Russische vrienden in Moskou (2003), en over kunstenaar Oleg Kulik voor de Moskouse tv (2008).

Achtergrond Lloyd Hotel & Culturele Ambasade

Deze zomer is Lloyd Hotel & Culturele Ambassade zes jaar open. Het geldt als internationale standaard op het gebied van innovatief gebruik van een monumentaal pand, waar steeds opnieuw in samenwerking met kunstenaars en ontwerpers een verrassende wending wordt gegeven aan het traditionele beeld van een hotel.




Ingezonden persbericht