Ingezonden persbericht


Persbericht, 15 juni 2010

In het Dutch Culture Centre te Shanghai

Culturele uitwisseling tussen China en Nederland succesvol

De samenwerking en culturele uitwisseling tussen Chinese en Nederlandse cultuurprofessionals in het Dutch Culture Centre in Shanghai laat een stijgende lijn zien. Het Dutch Culture Centre in Shanghai is een cultureel paviljoen dat tijdens de Wereld Expo zes maanden lang Nederlandse en Chinese cultuur brengt. Zowel deelnemers als publiek reageren enthousiast. Een tussenevaluatie, na de eerste drie maanden, toont dat meer dan 10.000 mensen een bezoek brachten aan de tentoonstellingen en optredens waar Nederlandse en Chinese professionals met elkaar aan werkten.

Enkele hoogtepunten
Het inzetten op een duurzame samenwerking tussen de Nederlandse en Chinese cultuurprofessionals is een belangrijk criterium voor het culturele programma in het Dutch Culture Centre. Enkele voorbeelden van deze culturele uitwisseling:
- Het Van Abbe Museum verzorgde samen met Arthub Asia uit Shanghai de expositie Double Infinity;
- Paradox maakte samen met Three Shadows Photography Art Centre uit Peking de tentoonstelling We Are The World, die vanaf 22 juni nog te zien zal zijn in Guangzhou; -Yingdi Sun, Chinese prijswinnaar van het Liszt Concours in 2005, maakte samen met Wun Sze Chan, Chinese danseres van het Nederlands Dans Theater II, een improvisatievoorstelling voor het DCC: Move:ment;
- Alexander van Slobbe toonde zijn nieuwste ontwerpen die hij voor het Dutch Culture Centre samen maakte met Chinese en Nederlandse ontwerpers, waaronder Ferdinand Schmeits en Xiiong Xia;
- De Shanghai Theatre Academy ontving IDFA. Zij werkten samen aan een documentaireprogramma;
- Het Haags Conservatorium werkte in masterclasses samen met studenten van het Shanghai Conservatorium en brachten gezamenlijk een voorstelling in het DCC;
- Het Haagse Gemeentemuseum bracht Escher naar Shanghai, verdiepte zijn samenwerking met het Shanghai Museum (porcelein uit dit museum zal t.z.t. in Den Haag te zien zijn) en legde contacten met het nieuwe Rockbund Museum. De Escher-tentoonstelling wordt verlengd.
- Toneelgroep De Appel legde in het kader van hun voorstelling DANS in het DCC contact met de Shanghai Theatre Academy; studenten van deze school zullen in juni in het DCC een toneelstuk over de Chinese wijsgeer Confucius ten tonele brengen.

Alle ervaringen gebundeld
Hoe hebben de Nederlandse deelnemers de culturele uitwisseling met de Chinezen ervaren? Wat verwachtten ze van een optreden voor een Chinees publiek? En hoe is dat bevallen? Wat waren verschillen, en wat was vergelijkbaar? Op de site van het DCC (www.2010dcc.com) is een interactief videodossier aangelegd waarin de professionals over hun ervaringen in China vertellen.

Zo zegt Kevin Polak van 2movedancecompany bijvoorbeeld over hun voorstelling Exporimporchange in april: "Het woord dat continu werd gebruikt was 'Amazzing' (bewust met een lange Z). De Chinese deelnemers bleven maar zeggen 'We love you'. Het waren twee intense weken waar elk individu een enorme persoonlijke ontwikkeling meemaakte, zowel als danser als op persoonlijk vlak. Een piekervaring voor deze studenten zowel uit China als Nederland. In één woord dus: 'Amazzing'". Het Holland Baroque Society: "In baroque music there is a lot of improvisation. This is definitely a new thing that we bring to Shanghai. We will combine our baroque music with their new music (=C-mon & Kypski); it will all be one beautiful little soup''. In de video is te zien dat ook nog een Chinese musicus zich mengt en een kort gastoptreden verzorgt met een guqin, een traditioneel Chinees snaarinstrument. Gemeentemuseum Den Haag zegt over hun ervaring in China: ''A beautiful thing of China is that people with ex perience and elderly people are much appreciated and are often asked for their opinion. In Europe that's difficult to find nowadays''. En Alexander van Slobbe over zijn workshop waarin hij met Chinese ontwerpers werkte: "The idea behind it was to take the Golden Age with me in relation to China. The relation between the Netherlands and China was very big in that time".

Koninklijk bezoek
Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima bezochten het Dutch Culture Centre op 17 mei. De Prins van Oranje sprak lovend over het Dutch Culture Centre: "In this way we hope to underscore the importance of culture to cities, and to contribute to the theme of the Expo 'Better cities, better life'. Cities should not simply be better, but also more colourful and pleasant to live in!" Ook wees hij op de missie van het Dutch Culture Centre; culturele uitwisseling tussen Nederland en China: "The Dutch Culture Centre not only profiles Dutch culture, but also reinforces partnerships and cultural networks between our two countries". NDT- danseres Wun Sze Chan en Liszt Concours- winnaar Yindi Sun voerden speciaal voor de verjaardag van Prinses Máxima een geïmproviseerde, vrije interpretatie op van 'Happy Birthday'. Ook bezocht het paar de expositie Double Infinity van het Van Abbe Museum en Arthub Asia, dat twee weken eerder in aanwezigheid van minister-president Balkenende werd geopend door de Nederlandse consul generaal te Shanghai Eric Verwaal.

De komende maanden
Tot eind augustus vindt nog een keur aan optredens en tentoonstellingen plaats. In juni zijn onder andere exposities van Witte de With en Gemeentemuseum Den Haag. In juli en augustus volgen nog exposities van het Nederlands Fotomuseum en van v2_, dat zal samenwerken met het Shanghai E-Arts Festival. Ook zijn er nog optredens van onder andere Boukje Schweigman, Edith Kaldor, Amsterdam Sinfonietta, Pere Faura en In a Cabin With.

Over het Dutch Culture Centre
Het Dutch Culture Centre is een officieel onderdeel van de Expo. Nederland onderschrijft het belang van cultuur voor steden en wil met het Dutch Culture Centre bijdragen aan het thema van de Expo, Better city, better life. Het Dutch Culture Centre is een aanvulling op het paviljoen Happy Street van kunstenaar John Körmeling. Het culturele programma werd samengesteld door Martijn Sanders, intendant van het Netherlands China Arts Foundation. In totaal worden zeven grote tentoonstellingen georganiseerd, op het gebied van beeldende kunst, fotografie, mode, vormgeving, architectuur en stedelijke planologie. Behalve tentoonstellingen vinden er ook optredens en voorstellingen plaats, van onder andere Ralph van Raat, Monokino, Emio Greco, Lavinia Meijer, Nieuw Ensemble, Electric Barbarian en Toneelgroep De Appel. Belangrijk criterium is het inzetten op een duurzame samenwerking tussen de Nederlandse en Chinese cultuurprofessionals.

Het volledige programma van het Dutch Culture Centre is te vinden op www.2010dcc.com.