Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CBL: Brusselse bureaucraten willen grip op etiket

Morgen stemt het Europees Parlement over de nieuwe etiketteringverordening. De extra verplichte informatie die het Europees Parlement op het etiket van een levensmiddel wil zien, loopt volgens het CBL volledig uit de hand. Het CBL constateert dat Brussel in steeds meer detail wil voorschrijven welke informatie voor de consument op de verpakking vermeld moet worden. Het CBL is niet tegen transparantie, maar wel tegen te gedetailleerde regels. Niet het parlement, maar de consument bepaalt wat hij op het etiket terug wil zien, meent het CBL. Supermarkten weten als geen ander welke informatie de consument wil zien op het etiket en hoe ze die dan het beste kunnen vermelden.

Het CBL heeft samen met andere Nederlandse stake holders die betrokken zijn bij dit onderwerp, naast de individuele lobby, ook een brief verstuurd namens 'BV Nederland' aan het Europees Parlement.

Zo wil de commissie verplichte vermelding van land van oorsprong voor vlees, pluimveevlees, zuivelproducten, groente en fruit en andere enkelvoudige producten. Voor vlees gaat het zelfs zo ver dat de landen waar het dier is geboren, opgegroeid en geslacht vermeld moeten worden. Ervaringen met soortgelijke informatie voor rundvlees laten zien dat consumenten niks kunnen met deze informatie omdat het niets zegt over de veiligheid of kwaliteit van een product. Het land van herkomst zegt namelijk niets over het bedrijf dat het product heeft geproduceerd of over de manier waarop het product tot stand is gekomen.

Ook zijn er veel voorstanders voor verplichte vermelding van calorieën in de rechterbenedenhoek op de voorkant van de verpakking in een ingekaderd vakje met een minimale lettergrootte van 3 mm. Het kan toch niet zo zijn dat de Voedsel- en Warenautoriteit straks met liniaal en vergrootglas in de hand alle verpakkingen moet gaan controleren.

De controle door de overheid op deze verplichtingen levert een berg aan bureaucratie op en de kosten komen uiteindelijk op het bord van de consument terecht.

Bijgaand sturen we de brief. Voor meer informatie over deze brief kunt u contact opnemen met Anne-Corine Vlaardingerbroek van het CBL.

Overigens, in de brief staan de drie punten van bezwaar die de stake holders gemeenschappelijk hebben. Het CBL heeft nog meer punten waarop zij bezwaar heeft op de verordening.