Provincie Antwerpen


Eikenprocessierups gesignaleerd in provincie Antwerpen

Bij contact met brandharen niet krabben en huid en ogen goed wassen

Controles uitgevoerd door de provincie Antwerpen wijzen uit dat een groot aantal eikenprocessierupsen zijn verveld naar het 4de stadium. De rupsen dragen nu op het ganse lichaam brandharen die de huid en ogen kunnen irriteren. "De provincie neemt de coördinatie van de bestrijding op zich en raadt zijn inwoners aan na contact met brandharen niet te krabben en de huid en ogen goed met water te spoelen", aldus gedeputeerde Rik Röttger. "In dit 4de stadium heeft spuiten met detergent geen zin meer heeft. Het mechanisch wegzuigen of afbranden van de nesten en rupsen zijn de meest aangewezen beheerstechnieken."

De rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar eten. De gemiddelde grootte van de rups is 3 cm. Het L4 stadium is weinig gevoelig voor Bacillus thuringiensis. Een behandeling met dit middel wordt minder efficiënt en wordt dan ook niet meer aanbevolen. De middelen werken goed tegen jonge rupsen, maar zijn minder effectief tegen grotere exemplaren. Bovendien blijven de rupsen een bron van irriterende haren als ze in een later stadium niet op mechanische wijze verwijderd worden.

Gedeputeerde voor Leefmilieu Rik Röttger: "De Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid volgt de situatie nauwgezet op. De provincie Antwerpen coördineert en adviseert de gemeenten om waakzaam te zijn op drukbevolkte of drukbezochte gebieden waar in het verleden al eikenprocessierupsen werden aangetroffen. Burgers die een nest vinden, raadt de provincie aan dit zo vlug mogelijk te melden aan de bevoegde gemeente." Het is de bevoegdheid van de lokale besturen om preventief op te treden en de nodige maatregelen te treffen om overlast en gezondheidsrisico's (jeuk, huiduitslag, of irritatie aan ogen en luchtwegen na contact met de brandhaartjes van de rupsen) te voorkomen.

De microscopisch kleine brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kun je ook last krijgen van irritatie van ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden. De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf. Probeer zoveel mogelijk contact met brandharen te vermijden. Kom je toch in contact met de haartjes, neem dan volgende tips in acht:
* begin niet te krabben en te wrijven

* spoel en was de huid of ogen goed met water

* vlak na de blootstelling kan je de huid 'strippen' met plakband om de brandhaartjes te verwijderen.
* was je kleding zeer grondig met water en zeep om niet opnieuw in aanraking te komen met de haartjes (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur). Meer weten?
Wie meer wil weten over de eikenprocessierups kan terecht op de provinciale website: www.provant.be/eikenprocessierupsen. Daar kan je onder meer een folder downloaden en een kaart raadplegen met de voornaamste gebieden die in 2009 te kampen kregen met de eikenprocessierups. Verantwoordelijke gedeputeerde:
Rik Röttger, sp.a
tel. 03 240 52 58