Inschrijving Aad Struijs Persprijs geopend Publicatiedatum: 15-06-2010

Persbericht
Arnhem/Utrecht, 15 juni 2010

De inschrijving voor de Aad Struijs Persprijs 2010, de vakprijs voor de beste Nederlandstalige journalistieke productie op het gebied van reizen en toerisme, is geopend. Journalisten kunnen eigen werk of dat van collega's insturen, met een maximum van drie inzendingen per persoon. De producties moeten gepubliceerd of uitgezonden zijn tussen 30 september 2009 en 30 september 2010, de datum waarop de inzendtermijn sluit. De uitreiking van de Aad Struijs Persprijs 2010 vindt plaats op dinsdag 11 januari 2011 tijdens de Vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht. Meer informatie en een inschrijvingsformulier zijn te vinden op www.aadstruijspersprijs.nl

De prijs
De Aad Struijs Persprijs is drie jaar geleden ingesteld op initiatief van TourPRess Holland, vereniging van toeristische journalisten en -persvoorlichters, als hommage aan de in 2004 overleden reisjournalist Aad Struijs. Het is een jaarlijkse onderscheiding voor de reisjournalistiek in de breedste zin van het woord: voor journalisten (tekst en beeld) van dagbladen, weekbladen, tijdschriften, reisvakbladen, internet, voor makers van radio- en tv-reportages en -programma's. Ook is er een aanmoedigingsprijs voor nieuw talent in genoemde beroepsgroepen. De vakprijs bestaat uit een bronzen sculptuur en een geldbedrag van 1500 Euro.

De winnaars
Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen, die aan strikte voorwaarden en criteria moeten voldoen.
De eerste Aad Struijs Persprijs werd gewonnen door Marjolein Westerterp voor haar artikel Expeditie Ethiopië, gepubliceerd in Zin. Reisjournalist Eric van den Berg won de persprijs 2008 voor zijn publicatie Puzzeltocht met woordenboek in de Volkskrant en afgelopen jaar ging de prijs naar Jochem Davidse voor zijn verhaal Worst en Bier in Trier, verschenen in Panorama.

De partners
De organisatie van de Aad Struijs Persprijs hecht groot belang aan onafhankelijkheid van de prijs. De partners onderschrijven zowel de doelstelling van de prijs als het belang van onafhankelijkheid. Zij steunen de organisatie door locatie, faciliteiten en prijzengeld te beschikking te stellen. Zeer verheugd is de organisatie met de verdere intensivering, dit jaar, van de samenwerking met hoofdsponsor Vakantiebeurs van VNU Exhibitions. TourPRess Holland stelt de fraaie sculptuur beschikbaar, faciliteert de organisatie op tal van punten en staat bovendien garant voor de continuïteit. Mede dankzij de bijdragen van begunstigers die het project ondersteunen, kan naast de sculptuur ook een geldprijs beschikbaar gesteld worden.