Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 15 juni 2010 |


1. Aardkundig waardevolle gebiedenkaart
GS hebben het ontwerp van de geactualiseerde Aardkundig waardevolle gebiedenkaart vastgesteld. Aan de huidige veertig gebieden op de kaart zijn er twee toegevoegd: Rivierlandschap Alm (tussen Almkerk en Rijswijk/Giessen) en Steilrand Mill (bij Mill en St.-Hubert). Verder is het gebied Peelrandbreuk Maashorst uitgebreid met de resterende wijstgebieden langs de breuk. De aardkundig waardevolle gebieden worden opgenomen in de Verordening Ruimte fase 2, die vanaf eind juni 2010 ter visie ligt.

2. Mandaatregels meer- en minderwerk UAV
De regels binnen de mandaatregeling meer- en minderwerk Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV) worden aangepast zodat deze beter aansluiten op de dagelijkse praktijk. GS publiceren dit besluit in het Provinciaal Blad.

3. Nazorgfonds gesloten stortplaatsen
De resultaten van het Nazorgfonds gesloten stortplaatsen waren in 2009 positief. Het rendement bedroeg 15,3%, drie maal zoveel als het begrote rendement van 5%. Er is ruim E96 miljoen in kas van het fonds. Dat blijkt uit de notitie over het Nazorgfonds die GS als beheerder aan de statencommissies voor Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu zenden. Uit het Nazorgfonds wordt het beheer van gesloten vuilstortplaatsen betaald.

4. Statenvragen Hilverhoeve
Naar aanleiding van een publicatie in het Brabants Dagblad van 14 mei 2010 over het plan Zorglandgoed Hilverhoeve in Hilvarenbeek stelde de PvdA-Statenfractie vragen aan GS. Hierop antwoordt het college dat - anders dan het krantenbericht stelde - het initiatief volgens het provinciebestuur niet past binnen onze ruimtelijke beleidskaders. De initiatiefnemer en de gemeente zijn op de hoogte van het standpunt van de provincie.

5. Steun in de rug lokaal hulpaanbod jeugd
De instroom van kinderen in de jeugdzorg verkleinen en de uitstroom vergroten. Hierdoor moet gespecialiseerde jeugdzorg sneller beschikbaar komen voor kinderen die het het hardst nodig hebben, zo mogelijk zonder wachtlijsten. Dat is een van de effecten die de provincie Noord-Brabant wil bereiken door de komende jaren gemeenten fors te ondersteunen: eind juni wordt aan Gedeputeerde Staten een subsidieregeling voorgelegd waarmee de provincie elf miljoen euro beschikbaar stelt aan vier regio's (Noordoost, Zuidoost, Midden en West exclusief de B5) om tot een dekkend en effectief lokaal hulpaanbod te komen. De regeling is een gevolg van een amendement dat in 2008 door Provinciale Staten is aangenomen. Daarin gaven zij opdracht het lokale hulpaanbod van jeugd fors te intensiveren.

6. Statenvragen SP
Het klopt dat Reilling Sterksel BV nog geen aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning heeft ingediend. Dit antwoorden GS op vragen van de heer Van Zeeland van de SP Statenfractie.

7. Statenvragen CDA
In het proces rondom de Grenscorridor wordt door alle partijen gewerkt aan een voorkeursoplossing. Derhalve is nog niets te zeggen over de effecten van de oplossing, zoals de aanleg van de Westparallel.

8. Verbetering provinciale wegen
De volgende drie projecten krijgen aanvullend budget om de uitvoering tot een goed einde te brengen: de ombouw van het kruispunt N272 Dr. Verbeecklaan in Sint Anthonis, het aanbrengen van de nieuwe asfaltdeklaag op de A270 en de verbetering van de doorstroom A27 bij Oosterhout.
GS onderschrijven de uitspraken in het Eindhovens Dagblad daarom niet. Dit antwoorden GS op vragen van de heer Smolders van de CDA Statenfractie.

9. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben verklaring van geen bezwaar voor de bouw van twee woningen aan de Staartsestraat 20 te Huijbergen, gemeente Woensdrecht gedeeltelijk goedgekeurd.

---- --