Ingezonden persbericht


Europees Parlement roept op tot behalen millenniumdoelen

STRAATSBURG, 15 juni - 'Armoede de wereld uit' was de leus bij de lancering van de Millenniumdoelen in 2000. De wereld is tien jaar verder. In september maakt de algemene vergadering van de VN de balans op. Liggen we op schema? Het antwoord is nee. Het Europees Parlement stemde vandaag over een resolutie waarin zij de Europese inzet voor de VN-top bepaalt.

Sargentini: "Zo hebben de meeste Europese lidstaten nog steeds niet het doel behaald van 0.7% BNP naar Ontwikkelingssamenwerking. De economische crisis maakt dat veel lidstaten juist willen snijden in hun ontwikkelingshulp. De voedsel- en energiecrisis wordt het zwaarst gevoeld in ontwikkelingslanden. De komende vijf jaar is er een inhaalslag te maken. GroenLinks wil dat Europa zijn verantwoordelijkheid neemt voor het welslagen van de Millenniumdoelen. Om te beginnen zullen alle Europese landen aan de 0,7-procentsnorm moeten voldoen."

Vorige maand heeft het Europees Parlement al uitgesproken dat coherent beleid noodzakelijk is. In de discussie nu over de millenniumdoelen zou deze boodschap terug moeten komen.

"Coherentie van het Europees handelsbeleid en visserij is nog steeds ver te zoeken," aldus Sargentini. "Door de landbouwsubsidies die wij aan Europese boeren geven kunnen boeren in ontwikkelingslanden geen goede prijs krijgen voor hun producten. De weg naar Armoede de wereld uit begint met eerlijke handel."