Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/115223.pdf L
10555/10
PRESSE 176

Verklaring van hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton namens de Europese Unie over Iran

Sedert de presidentsverkiezingen van juni 2009 is de mensenrechtensituatie in Iran er sterk op achteruit gegaan. Vele Iraniërs hadden het afgelopen jaar te lijden onder geweldpleging, opsluiting en repressie vanwege de Iraanse autoriteiten. Wij nemen nota van het klimaat van voortdurende angst in Iran dat is ontstaan door de aanhoudende intimidatie van journalisten, mensenrechtenactivisten, studenten en allen die opkomen voor hun legitieme rechten.
De EU roept Iran op de vrijheid van meningsuiting te respecteren, niet het minst door zijn burgers toe te laten vrij te communiceren en informatie te ontvangen via televisie, radiosatellietuitzendingen en het internet. Wij zijn verontrust door de ernstige meldingen van mishandeling en marteling van gedetineerden en gevangenen en door beweringen over gedwongen bekentenissen. Wij roepen Iran op het recht op een eerlijk proces, als vastgelegd in artikel 14 van het ICCPR, te eerbiedigen. Discriminatie van religieuze en etnische minderheden en van vrouwen zijn andere punten van bezorgdheid. De EU zal in dit verband het lopende proces tegen de Baha'i-leiders nauwlettend volgen. De EU veroordeelt met klem het toenemende gebruik door Iran van de doodstraf als middel om de politieke oppositie te intimideren en in gevallen waarin het gebruik ervan is verboden krachtens internationale wetgeving.
Wij stellen het Iraanse volk hierbij gerust dat het niet wordt vergeten: de EU zal vrijuit blijven spreken en zal de Iraanse autoriteiten blijven oproepen de rechten van hun burgers te eerbiedigen overeenkomstig de internationale verplichtingen die zij in het kader van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en andere mensenrechtenverdragen zijn aangegaan.