Provincie Gelderland

Arnhem, 15 juni 2010

PRIMEUR IN NEDERLAND: REVOLUTIE IN LEERBEWERKING Vergroenen van leerlooierij Hulshof Lichtenvoorde

De Koninklijke Hulshof Verenigde Fabrieken BV in Lichtenvoorde, de enige nog bestaande integrale looierij voor de fabricage van meubelleer in Nederland, wil haar productie van leer vergroenen. Door vergroening van het bedrijfsproces realiseert Hulshof milieuwinst en versterkt het de concurrentiepositie ten opzichte van in -en vooral buiten- West Europa gelegen bedrijven. Gedeputeerde Staten besloten dit initiatief te ondersteunen met een bijdrage van 100.000 euro uit de Stimuleringsregeling milieu.

Gedeputeerde Klimaat Annelies van der Kolk :"De groene economie biedt het bedrijfsleven veel kansen voor nieuwe producten en nieuwe markten. Daarnaast moet het bedrijfsleven zelf ook kansen zien in het vergroenen van de eigen bedrijfsvoering en bedrijfsprocessen. Dat kan op allerlei manieren. Zoals bij bereikbaarheid via openbaar vervoer, personeel mogelijkheden bieden voor telewerken en vergaande besparingen realiseren op energie en watergebruik. Hulshof gaat de uitdaging aan om het totale bedrijfsproces te vergroenen. Als dat lukt, behouden we bovendien een belangrijke werkgever in de Achterhoek."

Concurrentie
Hulshof wil vanuit haar visie op duurzaamheid dat huiden die in West Europa overblijven na de slacht ook hier verwerkt worden en niet "gezouten" over de wereld vervoerd moeten worden voor verwerking elders. Dit leidt tot een onnodig zware milieulast en veel vervoerkilometers met de bijbehorende negatieve gevolgen voor het milieu. Daarom wil het bedrijf een sterke looierij sector in West Europa behouden. Leerlooien en leerverwerking zijn processen die door een hoog verbruik aan water en chemicaliën en de productie van afvalwater en vaste afvalstromen, over het algemeen een flinke belasting vormen voor het milieu. Hulshof moet daarom voortdurend veel geld investeren in allerlei maatregelen om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden en te voldoen aan strikte milieueisen. In andere delen van de wereld zijn de milieuregels niet zo strikt waardoor bedrijven -die daar gevestigd zijn- de concurrentieslag dreigen te winnen. Dat betekent voor Nederland economisch verlies, en in mondi aal opzicht ook veel milieuverlies.

Klimaatwinst
Hulshof startte een industrieel onderzoeksproject, dat er op is gericht om de huidenbehandeling in de eerste fasen van het proces te veranderen, waardoor minder huidmassa ingewerkt behoeft te worden. Hiermee hoopt het bedrijf het chemicaliënverbruik fors terug te dringen, minder water te gebruiken (30%) en het afvalwater sterk te reduceren. Het bedrijfseconomisch voordeel kan volgens Hulshof oplopen tot circa ¤ 1- 1,5 mln. per jaar.

Partners
De totale investering van Hulshof bedraagt ¤¬ 959.082. Agentschap NL draagt ¤ 350.0000 bij vanuit het Subsidieprogramma Milieu & Technologie. De provinciale bijdrage is ¤ 100.000. Partners in het project zijn eenn zusterbedrijf van Hulshof, Akzo Nobel uit Arnhem en de AFSG WUR uit Wageningen.

Leerlooien en leerbewerking
Van oudsher kleedde de mens zich met huiden als bescherming tegen de natuur. Huiden moeten eerst gelooid worden, in de ijzertijd deed men dat onder andere met eikenschors. Sinds deze tijd is het proces sterk ontwikkeld en vooral sinds de industriële revolutie sterk gemechaniseerd. Door de strenge milieueisen is een revolutie nodig om de sector in Nederland gezond te maken. Dit project kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren, doordat milieuwinst en bedrijfseconomische winst worden gecombineerd.Type persbericht



Provincie Gelderland