Ingezonden persbericht


Alliantiepartner voor duurzame projecten succesvol: Amsterdam Smart City presenteert nieuwe slimme projecten in hoofdstad

Kinderen die op school leren om zuinig met energie om te gaan, huishoudens die een energiemanagementsysteem testen en Amsterdammers als eigenaar van een windmolenpark. Een greep uit de vier nieuwe projecten die Amsterdam Smart City - een initiatief van netbeheerder Liander en de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM) - deze maand lanceert. Binnen een periode van twee jaar worden vijftien deelprojecten op vier verschillende terreinen opgezet: Duurzaam Werken, Wonen, Mobiliteit en Publieke Ruimte.

"We zijn vorig jaar begonnen met Amsterdam Smart City, als uniek samenwerkingsverband tussen Amsterdammers, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Het is inspirerend dat we met diverse organisaties effectief samenwerken aan deze testprojecten", zegt Joke van Antwerpen, Directeur van de Amsterdamse Innovatie Motor. "We testen de nieuwe energiebesparende technologieën op deze manier uitgebreid. De opgedane kennis en leerpunten leggen we vast en delen het met andere landen en steden, waardoor dit meegenomen kan worden bij een grootschalige implementatie."

Smart Schools: kinderen leren over energie
Diverse basisscholen in Amsterdam gaan met een online portal en een speciaal ontwikkeld educatieprogramma aan de slag, waardoor kinderen leren hoe ze zuinig met energie om kunnen gaan. Het project is geïnitieerd door netbeheerder Liander en zal op tien basisscholen worden getest.

Bewoners Amsterdam-Noord eigenaar windmolenpark
'Onze Energie' is een coöperatie die werkt aan duurzame en goedkope energie in Amsterdam-Noord, waarbij leden eigenaar zijn en volledig meeprofiteren van de opbrengsten. Samen met de bewoners van Amsterdam-Noord en de regio Waterland worden windmolens geplaatst rond het stadsdeel om in eigen beheer duurzame energie op te wekken.

Duurzame monumenten
De grachtengordel en de historische gebouwen vertellen een deel van de rijke geschiedenis van Amsterdam. In hun verschillende functies trekken de monumentale panden dagelijks veel bezoekers. In dit project wordt bekeken welke technologieën en werkwijzen toepasbaar zijn voor de verduurzaming van monumentale panden en de gedragsverandering van bezoekers.

Energie Management Haarlem
Bewoners van huizen spelen een grote rol bij het testen van innovatieve en energiebesparende producten. Zo ook in Haarlem, waar netbeheerder Liander 250 huishoudens in de gelegenheid stelt om slimme stekkers te testen. Gebruikers krijgen inzicht in hun energieverbruik en kunnen hierdoor energie besparen. Deze test maakt onderdeel uit van een onderzoek van Liander naar het besparingspotentieel van verschillende energiemanagementsystemen.

Over Amsterdam Smart City
Amsterdam Smart City is een onafhankelijke partner voor klimaat -en energieprojecten. De organisatie verenigt bedrijven, overheden en eindgebruikers om slim energie te gebruiken en nieuwe technologieën uit te testen in Amsterdam. Op deze manier levert Amsterdam Smart City een bijdrage aan de doelstellingen van het Nieuw Amsterdams Klimaat. Reeds gestarte projecten zijn onder meer de Klimaatstraat, de ITO-toren waar in een modern kantoorgebouw diverse energiebesparende technologieën getest worden en een tweetal Duurzaam Wonen projecten waarbij 1.000 huishoudens energiedisplays en slimme meters testen. www.amsterdamsmartcity.nl

www.liander.nl
www.alliander.nl
www.onzeenergie.nl
www.nieuwamsterdamsklimaat.nl
--


Ingezonden persbericht