Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 juni 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
mevr. ir. A. van Dam
drs. N.M.C. Alsemgeest
W.A.J. van Veen
mr. P. de Baat
J.P. Nagengast, MBA
G.L.J. Leerink
drs. J.C.M. Cox, secretaris


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 1 juni 2010 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

10.9304 Raadsvoorstel formele instemming inhuur parkeercontroleurs PCH Bruinooge
Probleemstelling:
Op 1 april 2010 is een nieuwe Circulaire Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) vastgesteld door de Minister van Justitie. In de circulaire staan nieuwe richtlijnen voor de benoeming van ingehuurde toezichthouders tot boa. Stadstoezicht huurt parkeercontroleurs in van de Parkeer Combinatie Holland B.V. te Arnhem. Voor de aanvraag van boabevoegdheden bij de minister en om hen rechtmatig te laten functioneren, dient er instemming te zijn van de gemeenteraad. Het driehoeksoverleg Alkmaar heeft op 12 mei 2010 ingestemd.

Besluit:
In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel.

10.9777 Aanwijzing parkeercontroleurs als onbezoldigd ambtenaar van gemeentelijke Bruinooge belastingen en toezichthouders van de Algemene plaatselijke verordening (APV)

Probleemstelling:
Er zijn nieuwe parkeercontroleurs via de firma PCH tewerkgesteld bij Stadstoezicht. Om hun functie rechtmatig uit te oefenen dienen deze functionarissen te worden aangewezen als toezichthouder resp. onbezoldigd ambtenaar van gemeentelijke belastingen door zowel uw college als door de burgemeester (nl. voorzover het toezicht betrekking heeft op de regels waarvoor de burgemeester bevoegd bestuursorgaan is).
U wordt daarom geadviseerd de navolgende besluiten te nemen.
1

Besluit:

1. De heer Marcel van Geelen, geboren 29-10-1962 te Alkmaar en mevrouw Joyce Mazenier, geboren 26-06-1988 te Zeevang, parkeercontroleurs van de firma PCH, met uitsluiting van elke arbeidsrechtelijke rechtsverhouding, gelet op artikel 2.1 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling, met ingang van resp. 1 juni 2010 (de heer Van Geelen) en 21 juni (mevrouw Mazenier), voor de duur van het dienstverband bij PCH en tewerkstelling bij Stadstoezicht, aan te wijzen als onbezoldigd ambtenaar van gemeentelijke belastingen.
2. De onder 1. genoemde personen eveneens te belasten met het toezicht op de naleving van de Algemene plaatselijke verordening (ex artikel 6.2 APV), voor de duur van hun dienstverband bij PCH en tewerkstelling bij Stadstoezicht.
3. Dat het besluit onder nr. 2 inwerking treedt op de dag na bekendmaking in de Officiële Mededelingen in het Alkmaars Nieuwsblad.

10.9366 Ketenjaarplan 2010-2011 Werkplein Alkmaar Van Dam
Probleemstelling:
UWV Werkbedrijf en de gemeenten regio Noord-Kennemerland gaan hun dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden zo veel mogelijk op elkaar afstemmen. Het Ketenjaarplan moet gezien worden als een instrument dat deze samenwerking ondersteunt en mogelijkheden biedt voor evaluatie en (bij)sturing.

Besluit:

1. Akkoord te gaan met het Ketenjaarplan 2010 ­ 2011 Werkplein Alkmaar. Burgemeester:

2. Machtigt het hoofd van de sector Samenleving, de heer M. Stempher, het onder 1. genoemde Ketenjaarplan namens het college te tekenen.

10.9490 Uitvoering aanpak jeugdwerkgelegenheid (AJW) Van Dam
Probleemstelling:
Op 1 september 2009 heeft uw college ingestemd met de Raamwerkovereenkomst actieplan Jeugdwerkgelegenheid Noord Holland Noord. Wethouder Van Dam heeft namens het college het convenant Regionale aanpak voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid 2009 - 2011 met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mevrouw J. Klijnsma ondertekend. Naar aanleiding hiervan is 2,1 miljoen Euro (2009) en 1,05 miljoen Euro (2010) door het ministerie van SZW toegekend. Door uw college is op 24 november 2009 besloten dat na toekenning door de Rijksoverheid nadere besluitvorming plaatsvindt. Hiervoor is een Uitvoeringsplan, versie 2010 opgesteld (zie bijlage). Daarnaast is aan de regio Noord Holland Noord voor de uitvoering van het AJW voor 2010 890.000,-- ESF-middelen toegekend.

Besluit:

1. In te stemmen met het Uitvoeringsplan Raamwerkovereenkomst Jeugdwerkgelegenheid 2009-2010-2011, versie 2010.

2. In te stemmen met de daarin opgenomen projectbegroting maar vooralsnog tot een maximum van 4.04 miljoen te hanteren voor het aangaan van verplichtingen en dit te verwerken in de begroting 2010 en 2011.
3. In te stemmen met de uitvoering van de ESF-aanvraag en -toekenning Actie J, ad 890.000,-- conform het Uitvoeringsplan, versie 2010.
2


4. In te stemmen met de Administratieve Procedure ESF AJW Actieplan Noord Holland Noord met daarin opgenomen de verantwoordingsvoorwaarden en deze op te leggen aan de uitvoerende partijen.

5. Voor de -niet mede door ESF-gefinancierde- posten de gemeentelijke aanbesteding/inkoopregels niet van toepassing te verklaren tot de grens van de Europese aanbesteding zijnde 193.000,--.

6. Wethouder R. van Dam opdracht te geven in samenspraak met de stuurgroep AJW per tertaal de voortgang te monitoren en de financiële en ESF-risico's te bewaken. Zo nodig in samenspraak met de stuurgroep AJW binnen de projectbegroting ad 4.04 miljoen aanpassingen aan te brengen.
7. Kennis te nemen van het door wethouder R. van Dam in opdracht van het college van Burgemeester en Wethouders afgesloten convenant met de bedrijfsscholen Espeq, Tetrix, SPG en Installatiewerk verenigd in Talent voor Techniek.

8. Het sectorhoofd Samenleving te machtigen om namens het college van Burgemeester en Wethouders met Talent voor Techniek de afrekening over 2009 vast te stellen op 237.935,-- en de subsidie 2010 te verlenen tot een maximum ad 970.000,--.

9. Kennis te nemen van de resultaten van Talent voor Techniek derde tertaal 2009.


10.9880 Cofinanciering voor de EFRO - subsidieaanvraag door Holland Health Van Dam
Probleemstelling:
Noord­Holland Noord heeft een sterke medische sector. Met het economisch beleid en het programma Alkmaar Kennisstad zet Alkmaar (en ook de regio) in op het versterken van dit kansrijke zorgmedisch cluster. Om hier vorm aan te geven is de stichting Holland Health opgericht die een aanvraag voor EFRO-subsidie indient met als doel de opzet van instituten en scholen voor hoogwaardig, toegepast onderzoek in de zorg. Dit levert enerzijds een grote impuls voor de werkgelegenheid (toename van ca. 240 fte) en levert anderzijds een belangrijke bijdrage aan de kenniseconomie in Alkmaar en in Noord-Holland Noord. Ten behoeve van de EFRO-aanvraag wordt van gemeente Alkmaar een maximale garantstelling van 300.000,-- gevraagd voor de projectperiode 2010 ­ 2013 (looptijd 3 jaar).

Besluit:

1. In te stemmen met een maximale bijdrage door de gemeente Alkmaar voor de gemeentelijke cofinanciering voor de EFRO aanvraag van Holland Health van
300.000,-- over een periode van 3 jaar.

2. Bovenstaande ter instemming voor te leggen aan de Raad. Burgemeester:

3. Bij instemming door de Raad, wethouder Van Dam te machtigen om de cofinancieringsverklaring t.b.v. de aanvraag EFRO-subsidie te ondertekenen.


10.9213 Vrijgeven voor inspraak van plan de Gedempte Nieuwesloot en inloopbijeenkomst Van Dam projecten NW binnenstad
Probleemstelling:
Op 13 april 2010 heeft uw College de planning voor de projecten in de noordwest binnenstad vastgesteld. Eén van deze werken betreft de herinrichting van de Gedempte Nieuwesloot, die gepland staat voor maart 2011. Het herinrichtingsplan is
3

echter gereed en om de startdatum voor de uitvoering te halen is het noodzakelijk om op korte termijn de meningen van bewoners en bedrijven van de Gedempte Nieuwsloot via een bewonersenquête te peilen. Nadat de resultaten van de bewonersenquête bekend zijn, kan het plan door uw College worden vastgesteld. Daarnaast is het voornemen om een inloopbijeenkomst te houden over de huidige projecten in de Noordwest binnenstad. Deze projecten zijn de Gedempte Nieuwesloot, de Paardenmarkt en het Doelenveld.
Tijdens deze bijeenkomst worden de plannen gepresenteerd en hebben belangstellenden de gelegenheid vragen te stellen over de uitgewerkte plannen. Hiermee wordt bewerkstelligd dat ook duidelijk kan worden gemaakt wat de onderlinge relaties zijn tussen de diverse projecten, maar ook wat de kaders zijn waarop de plannen zijn gebaseerd.
Besluit:

1. In te stemmen met het houden van een bewonersenquête voor het herinrichtingsplan Gedempte Nieuwesloot.

2. In te stemmen met het houden van een gezamenlijke inloopbijeenkomst voor de projecten Doelenveld, Paardenmarkt en de Gedempte Nieuwesloot in juni
2010.

3. In principe in te stemmen met de (tijdelijke) verplaatsing van de markt naar een andere locatie in de binnenstad en de gevolgen hiervan in een nader advies tegemoet te zien.


10.9548 Mandatering bevoegdheid verlening huisvestingsvergunning aan woningstichting Alsemgeest Mooiland Vitalis

Probleemstelling:
De sociale verhuurder Mooiland Vitalis heeft verzoek gedaan de bevoegdheid tot het verlenen van huisvestingsvergunningen aan de directeur van Mooiland Vitalis te mandateren.

Besluit:

1. De bevoegdheid tot verlening van een huisvestingsvergunning voor woningen van Mooiland Vitalis die via de Stichting Sociale Verhuurders Noord- Kennemerland (SVNK) zijn aangeboden te mandateren aan de directeur van woningstichting Mooiland Vitalis.

2. Te bepalen dat ondermandaat is toegestaan, onder de voorwaarde dat ondermandaat alleen kan worden verleend aan medewerkers die in dienst zijn van genoemde woningcorporatie en bevoegd zijn namens de woningcorporatie het huurcontract te ondertekenen.
3. Omdat het mandaat aan niet-ondergeschikten betreft de directeur te vragen schriftelijk te bevestigen dat deze met deze mandaatverlening en de voorwaarden instemt.

4. E.e.a. nadien op de gebruikelijke wijze te verwerken in het bevoegdhedenregister.


4


10.9503 Actualiseren van criteria voor toewijzing en uitgifte van nieuwbouw koopwoningen Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 20 maart 2007 heeft uw college criteria vastgesteld voor de toewijzing en uitgifte van nieuwbouwkoopwoningen indien sprake is van gemeentelijke gronduitgifte. Samengevat komt het er op neer dat voor woningen in prijscategorie 1 en 2 bepalingen worden gehanteerd voor de toewijzing van de woningen, de eis tot zelfbewoning en het anti-speculatiebeding.
Bij de vaststelling van de Nota Wonen 2008-2013 op 5 februari 2009 heeft de raad echter besloten dat er geen eisen meer worden gehanteerd over de realisatie van woningen in categorie 2. Alleen voor woningen in categorie 1 heeft de raad bepaald dat in elk project minstens 30% moet worden gerealiseerd waarvan minstens 2/3 in de huur.
Het ligt daarom voor de hand om de bepalingen die zijn vastgelegd in het collegebesluit van 2007 niet langer te hanteren voor woningen in categorie 2. Dit sluit aan bij de wens tot deregulering.

Besluit:
De criteria voor de toewijzing en uitgifte van nieuwbouwkoopwoningen, zoals vermeld in het collegebesluit van 20 maart 2007, uitsluitend nog van toepassing te verklaren op woningen in categorie 1 en deze beleidsregel bekend te maken via de rubriek Officiële Mededelingen.


10.9504 Nassaulaan 39, afwijking van welstandsadvies Alsemgeest
Probleemstelling:
Voor de bouwwerkzaamheden (uitbreiding met garage) is een negatief monumentenadvies uitgebracht terwijl er ca. 5 jaar geleden op hetzelfde plan een positief advies is uitgebracht.

Besluit:
Alsnog medewerking te verlenen aan het oorspronkelijke bouwplan en dus het laatste monumentenadvies niet over te nemen. Het plan past binnen het bestemmingsplan (gebonden beschikking).


10.9948 Wijziging op de voorwaarden van de Stichting Verkoopgarantie Alsemgeest
Probleemstelling:
Sinds 21 augustus 2009 is de Stichting Verkoopgarantie (SV) een feit. De gemeente participeert in deze stichting en heeft op 21 augustus 2009 hiervoor een overeenkomst gesloten. De voorwaarden van de SV maken onderdeel uit van deze overeenkomst.
De SV is een van de maatregelen uit het Pakket van Afspraken (Raadsbesluit 7 mei
2009) om de doorstroming en daarmee de woningbouwproduktie te stimuleren. De verkoopgarantie is bedoeld om bij consumenten een deel van de onzekerheid weg te nemen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Momenteel zijn er nauwelijks aanvragen en wordt er nog geen gebruik gemaakt van de garantieregeling. Door een wijziging in de voorwaarden van de SV wordt verwacht dat het animo om gebruik te maken van deze regeling toe zal nemen.


5

Besluit:
Akkoord te gaan met de aangepaste voorwaarden van de Stichting Verkoopgarantie, te weten: de inruilgarantie te verhogen van 90% naar 100% van de taxatiewaarde.


10.9716 Nollen-Oost woningprogramma Woonwaard Alsemgeest
Probleemstelling:
Woonwaard is betrokken bij een groot aantal woningbouwprojecten in de stad. In deze nieuwbouwopgave valt circa 2/3 van de woningen in prijscategorie 1 en 2. Gezien de moeilijke marktomstandigheden heeft Woonwaard verzocht om een aantal woningen van categorie 1 naar categorie 2 te mogen verschuiven. Deze aanpassing kan binnen hun nieuwbouwopgave het beste plaats vinden in Nollen-Oost. Eerder heeft het college besloten tot een programma bestaande uit 4 huur- en 40 koopgarantwoningen in categorie 1 en 10 huurwoningen in categorie 2. Het in het concept-besluit genoemde woningprogramma levert de gemeente een verhoging van de grondopbrengsten op van circa 300.000,--.

Besluit:
In te stemmen met een aangepast woningprogramma in Nollen-Oost, bestaande uit 4 huur- en 18 koopgarantwoningen in categorie 1 en 20 huur- en 12 koopgarantwoningen in categorie 2.


10.9391 Ontwerp bestemmingsplan Doelenveld Carré Van Veen
Probleemstelling:
Voor de realisering van het cultuurpodium YXIE en ontwikkeling van het Doelenveld is door de gemeenteraad in november 2009 een Nota van Uitgangspunten vastgesteld. Er is een Kaderstellende Nota opgesteld op basis waarvan de raad heeft ingestemd met het opstarten van een procedure voor wijziging van het bestemmingsplan. Bijgevoegd is het ontwerp-bestemmingsplan. Doelenveld Carré waarin de in de genoemde raadsbesluiten opgenomen uitgangspunten juridisch zijn vertaald. Alvorens het bestemmingsplan kan worden vastgesteld zal het eerst gedurende zes weken als ontwerp ter inzage moeten worden gelegd. Gedurende deze termijn kan een ieder zienswijzen indienen.

Besluit:

1. In te stemmen met het ontwerp-bestemmingsplan Doelenveld Carré.
2. Het ontwerp-bestemmingsplan vanaf 17 juni 2010 gedurende 6 weken ter inzage te leggen.


10.9678 Deelname aan pilot 4: loondispensatie, als onderdeel van `werken naar vermogen' Van Veen
Probleemstelling:
De Tijdelijke wet pilot loondispensatie (hierna: de wet) creëert een basis om uitvoering te kunnen geven aan een pilot, waarbij het instrument loondispensatie centraal staat. Deze pilot is één van de pilots "werken naar vermogen" die het kabinet heeft aangekondigd, en die deels al zijn gestart, naar aanleiding van het advies van de Commissie fundamentele herbezinning Wet sociale werkvoorziening (Wsw), ook wel genoemd de commissie de Vries.

6

Aan de pilot kunnen 32 gemeenten c.q. gemeenschappelijke regelingen meedoen. Gekozen wordt om de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Noord Kennemerland (WNK) als aanvrager te laten fungeren. Het is in dat geval het bestuur van het WNK dat een verzoek tot deelname aan de pilot doet. Hiervoor is gekozen om kleine gemeenten die deel uitmaken van de GR in staat te stellen deel te nemen aan de pilot. Daarvoor is het wel nodig bepaalde bevoegdheden in het kader van de wet aan het bestuur van het WNK te mandateren

Besluit:
Aan het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Noord Kennemerland (GR WNK), namens de gemeente Alkmaar, de bevoegdheden van de gemeente in het kader van de tijdelijke wet pilot loondispensatie te mandateren, conform bijgaand mandaatbesluit.


10.9680 Aanpassing Besluit tot aanwijzing plaatsen betaald parkeren en tot het stellen van Nagengast voorschriften voor het in werking stellen van parkeerapparatuur

Probleemstelling:
In vervolg op het collegebesluit van 11 mei 2010 en het besluit van de raad van 3 juni
2010 aangaande aanpassing van de Parkeerverordening 2010, Verordening parkeerbelastingen 2010 en bijbehorende aanwijzigingsbesluiten dient het college aanvullend te besluiten tot wijziging van bovengenoemd aanwijzigingsbesluit.

Besluit:
Het `besluit tot aanwijzing plaatsen betaald parkeren en tot het stellen van voorschriften voor het in werking stellen van parkeerapparatuur' wordt als volgt gewijzigd:
A. In bijlage 1 onderdeel 1a wordt `DAK brandweerkazerne' vervangen door: De Kazerne
B. In bijlage 1 onderdeel 1a worden de tijdstippen bij De Kazerne gewijzigd van vrijdag 18.00 uur tot zondag 24.00 uur in: 00.00 uur ­ 24.00 uur C. Aan bijlage 1 wordt een nieuw onderdeel 1c toegevoegd dat luidt:
1c. Wijze van gebruik ticket
I. Met een geldige ticket mag, onder de voorwaarde zoals gesteld in punt 3 en 4 van dit artikel, geparkeerd worden op
parkeerapparatuurplaatsen in straten/gebieden met een zelfde of lagere tariefstelling, met uitzondering van het gestelde onder punt 2 van dit artikel.
II. Tickets die zijn gekocht op een parkeerterrein of parkeerplaats waar een dagtarief of speciaal lager tarief geldt (zie tarieventabel Verordening Parkeerbelasting 2010, Onderdeel I, punt 1.5 t/m 1.8) mogen uitsluitend op dat parkeerterrein of die parkeerplaats gebruikt worden.
III. Bij gebruik van een ticket zoals gesteld onder punt 1 van dit artikel blijft de op de ticket aangegeven eindtijd gelden als eindtijd, ook bij parkeren in een gebied met een lager tarief, met uitzondering van het gestelde onder punt 4 van dit artikel.

7

IV. Bij gebruik van een ticket zoals gesteld onder punt 1 van dit artikel blijft de maximaal geldende parkeerduur in het gebied waar geparkeerd wordt van kracht. De maximale parkeerduur wordt altijd gerekend vanaf de begintijd van de ticket.


10.9218 Startnotitie met plan van aanpak project invoering zijbelading & container- Nagengast management

Probleemstelling:
In Afvalbeleidsplan 2010-2014 is gekozen voor de invoering van zijbelading voor de inzameling van huishoudelijk afval in minicontainers in de laagbouwbuurten van Alkmaar. Op basis van een voor Alkmaar uitgevoerde quick scan ten aanzien van zijbelading en het Plan van Aanpak `zijbelading / Containermanagement' is Stadswerk voornemens te starten met de uitvoering van het project.

Besluit:

1. In te stemmen met de inhoud van de startnotitie en het plan van aanpak.
2. De startnotitie en het plan van aanpak ter kennisneming te sturen aan de commissie SOB.


8

---- --