Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Europees Parlement stemt door internationaal spoorgoederennetwerk: KNV Spoorgoederenvervoer onderstreept belang akkoord voor Nederlandse economie.

Den Haag, 15 juni 2010. Het Europees Parlement (EP) heeft vandaag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie (EC) waarin 9 specifieke internationale spoortrajecten worden aangewezen waarop het spoorgoederenvervoer voorrang krijgt. Van deze trajecten starten er 3 in de haven van Rotterdam. KNV Spoorgoederenvervoer prijst het besluit. Het laat zien dat Europa oog heeft voor het groeiend belang van spoorgoederenvervoer voor de Europese economie en haar rol in verduurzaming van vervoer.

Meer ruimte op het spoor
Het voorstel van de Commissie is er op gericht om meer ruimte te creëren voor het internationaal spoorgoederenvervoer. Dit is ingegeven door de toenemende noodzaak vervoer duurzaam uit te voeren.

Nederlandse economie
KNV Spoorgoederen ziet het akkoord als een belangrijke ontwikkeling voor de Nederlandse economie en verduurzaming van het transport. Door de betere internationale spoorontsluiting van onze havens, versterken wij onze concurrentiepositie als toegangspoort naar West-Europa (en verder) en verlagen wij de uitstoot van CO2. Immers, 3 van de 9 aangewezen trajecten starten in de haven van Rotterdam.

Adviesorgaan
Uniek is de oprichting van een internationaal adviesorgaan waarin spoorgoederenvervoerders en railinfrabeheerders samen plaatsnemen. Dit moet er voor zorgen dat internationale barrières die het spoorgoederenvervoer belemmeren verdwijnen. KNV Spoorgoederen zal namens de Nederlandse Spoorgoederenvervoerders in dit orgaan plaatsnemen.

Invoering
De invoering van de 9 trajecten zal binnen 3-5 jaar plaats vinden.



Ingezonden persbericht