Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Europese Commissie komt belofte niet na bij bodyscanners

Straatsburg, 15 juni 2010 - Eurocommissaris Siim Kallas van Transport heeft vandaag een mededeling gepubliceerd over toekomstige Europese regels voor het gebruik van bodyscanners op vliegvelden. GroenLinks vindt dat de privacy van vliegtuigpassagiers er bekaaid vanaf komt. De Commissie komt zelfs terug op toezeggingen die zij eerder gedaan heeft aan het Europees Parlement.

"Eurocommissaris Kallas neemt de grondrechten van burgers en vreemdelingen onvoldoende serieus", constateert Judith Sargentini, europarlementariër voor GroenLinks. "Ik ben niet per definitie tegen de inzet van bodyscanners, wanneer ze een substantiële bijdrage leveren aan veilig vliegen. Maar deze apparaten maken wel een inbreuk op de grondrechten als de menselijke waardigheid, de privacy en de bescherming van persoonsgegevens. In een rechtsstaat moet de wetgever er alles aan doen om deze inbreuken zo klein mogelijk te houden. Daar gaat Kallas aan voorbij. Hij durft namelijk niet voor te schrijven dat EU-landen alleen die bodyscanners mogen inzetten welke de minste inbreuk maken op de privacy."

"Begin dit jaar, tijdens een werkbezoek aan Schiphol, heb ik een bodyscanner gezien die ervoor zorgt dat iedereen - man of vrouw, dik of dun - er hetzelfde uitziet op het beeldscherm van de scanner", vervolgt Sargentini. "Je verschijnt als een tweedimensionaal poppetje, een soort veredelde ledenpop. Dit apparaat maakt duidelijk minder inbreuk op grondrechten dan bodyscanners die naaktbeelden produceren, zoals die op de Britse luchthaven Heathrow. De meest privacyvriendelijke scanner zou de Europese standaard moeten zijn."

Sargentini is onaangenaam verrast door het feit dat Kallas terugkomt op de toezeggingen die zijn voorganger Tajani in 2008 aan het Europarlement heeft gedaan. "Tajani beloofde toen dat passagiers altijd een alternatief zou worden geboden voor de bodyscanner, zoals bijvoorbeeld handmatige fouillering. Ook stelde hij dat de beelden van naaktscanners nooit zouden worden opgenomen. Op beide toezeggingen komt Kallas nu terug. Hij constateert letterlijk dat vrijwilligheid bij het doorlopen van de bodyscanner de zorgen over grondrechten aanzienlijk zou verminderen, maar stelt vervolgens dat het te kostbaar zou kunnen zijn om passagiers de keuze te geven tussen scannen en fouilleren. Daar geloof ik niets van, maar erger is dat Kallas grondrechten wil weggeven zodra er een prijskaartje aan hangt."

Tot nu toe mogen EU-landen de bodyscanner alleen op experimentele basis gebruiken. Voordat zij de bodyscanner permanent mogen invoeren bij de controle van vliegtuigpassagiers, dient de Commissie met een wetsvoorstel te komen. Dat voorstel behoeft de goedkeuring van zowel de Raad van Ministers als het Europees Parlement. "Wat mij betreft komt die goedkeuring er alleen als Kallas met een voorstel komt dat de grondrechten van reizigers voorop zet", aldus Sargentini.