Ingezonden persbericht


Malmström riskeert een nieuwe afwijzing van het SWIFT akkoord

STRAATSBURG, 15 juni - Vandaag heeft de Europese Commissie de ontwerpovereenkomst met de VS inzake de uitwisseling van bankgegevens, het zogenaamde SWIFT-akkoord, aangenomen. Nadat het interim-akkoord begin dit jaar werd weggestemd door het Europees Parlement, is er een zeer reële kans dat dit opnieuw zal gebeuren. Deze ontwerpovereenkomst bevat namelijk niet de door het Parlement gestelde eisen over onder andere privacy, databescherming en de mogelijkheid tot een simpele rechtsgang.

GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini: "Malmström moet zich er van bewust zijn dat dit akkoord zeer waarschijnlijk weer wordt weggestemd door het Parlement. De Amerikanen willen deze informatie hebben en Malmström geeft het in feite weg alsof ze daartoe verplicht is.. Het Parlement heeft Malmström een aantal punten van kritiek en bezwaar meegegeven. In een nieuwe overeenkomst is het cruciaal dat het Parlement daar iets van terug ziet.. Tevergeefs, het lijkt aan dovemansoren gericht. Het gaat om de fundamentele rechten en belangen van Europese burgers en dan moet je zo strikt mogelijk zijn, maar de Commissie Barroso lijkt meer belang te hechten aan de belangen van de VS."

De ontwerpovereenkomst zal tijdens een buitengewone vergadering van de ministers van Justitie eind deze maand worden besproken en aangenomen. Vervolgens zal het zeer waarschijnlijk in juli of augustus voorgelegd worden aan het Parlement, die haar goedkeuring moet geven. De Groene fractie zal niet voor de goedkeuring van de ontwerpovereenkomst zoals die nu is stemmen.

Sargentini: "Met deze overeenkomst zijn aan de belangrijkste bezwaren van het Parlement geen recht gedaan. Het zou mij bevreemden als partijen nu opeens wél instemmen met dit voorstel. Tussen het vorige voorstel en het huidige schijnt nauwelijks licht."

_________________________