Ministerie van Defensie

Minister van Defensie geeft gastcollege aan internationale studenten

15 juni 2010, 20.34 uur

Demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft vandaag een lezing gegeven aan studenten van de Utrechtse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen. De lezing die plaatsvond in Utrecht, ging over de toekomst van de krijgsmacht.

De minister hield de toekomstige beleidsmakers voor: "Er valt voor een nieuwe coalitie dus ook wat te kiezen. Welke kant willen wij dat het opgaat? Wat moeten wij daarvoor doen? En welke krijgsmacht hebben we daarbij nodig?"

Hij verwees hierbij naar het interdepartementale project Verkenningen. Het kabinet beschrijft hierin de mogelijke ambities voor de krijgsmacht en de uitgaven die daarbij horen.

Ruggegraat

Van Middelkoop waarschuwde tegen onzorgvuldig omgaan met Defensie in de formatieperiode: "Ik verzet mij tegen de vanzelfsprekendheid waarmee sommige politieke partijen opnieuw op de krijgsmacht denken te kunnen bezuinigen. Deze vanzelfsprekendheid is des te merkwaardiger als men bedenkt dat het waarborgen van veiligheid een kerntaak is van de overheid. De krijgsmacht geeft de staat ruggengraat. Met een dergelijk belangrijk lichaamsdeel kan niet lichtzinnig worden omgesprongen."

Verwijzingen

* Toespraak minister van Defensie voor internationale studenten Utrecht Zie het origineel