Gemeente Kapelle

Nieuwe website voor ondersteuning mantelzorgers

Er zijn nog teveel mensen die niet beseffen dat ze mantelzorger zijn en daardoor onbekend zijn met de Zeeuwse Steunpunten Mantelzorg die hulp kunnen bieden. Om die reden is er onlangs een nieuwe website gelanceerd waarop alle Zeeuwse Steunpunten vermeld zijn.

Veel mensen zorgen langdurig voor hun zieke partner, ouder of kind. Dat betekent niet altijd dat er hele dagen voor de ander moet worden gezorgd maar kan ook bestaan uit begeleiding naar artsen, administratie en andere zaken regelen, boodschappen doen of het huis schoonmaken. Vaak is het zwaar, niet alleen op fysiek maar ook op emotioneel gebied. Veel mantelzorgers raken overbelast, zijn genoodzaakt sociale contacten te verminderen en maken zich vaak zorgen over de situatie van degene waar ze voor zorgen.

Helaas weten ze vaak niet dat ze terecht kunnen bij de Steunpunten Mantelzorg voor ondersteuning. De hulp kan bestaan uit vrijwilligers die bijvoorbeeld een keer meegaan naar het ziekenhuis of boodschappen doen. Ook op emotioneel gebied kunnen de Steunpunten Mantelzorg hulp bieden: zo zijn er regelmatig bijeenkomsten voor mensen die in het zelfde schuitje zitten. Leven met bijvoorbeeld iemand die verslaafd is of een partner of ouder die de ziekte van Alzheimer heeft is zwaar en het kan fijn zijn om er met anderen over te praten. Een groep die vaak vergeten wordt zijn kinderen die voor hun zieke ouder zorgen. Zij doen alsof ze het allemaal wel aankunnen maar in werkelijkheid kunnen ze maar moeilijk de zorg combineren met school en soms nog een baantje.

Om mantelzorgers op hulp te wijzen is de website www.mantelzorgzeeland.nl gelanceerd. Deze is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland. Op deze website staat een kaart van Zeeland met daarop alle Zeeuwse Steunpunten Mantelzorg, waaronder ons Kapelse Steunpunt âde Wegwiezerâ. Door op een steunpunt te klikken verschijnen de gegevens. Op de website kan de nieuwe folder, waarin informatie staat over de ondersteuningsmogelijkheden, gedownload worden.

Contact
Neem voor meer informatie contact op met Stichting Welzijn Kapelle via telefoonnummer 0113 â 34 34 74. Ook kunt u binnenlopen tijdens het spreekuur op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur (gebouw de Basis, Kapelle) of vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur (De Wemel, Wemeldinge).