Ingezonden persbericht


Selectiefase Rotterdamse Groene Gebouwen ­ cluster zwembaden afgerond

Rotterdam selecteert drie partijen voor verduurzamen Rotterdams vastgoed

Rotterdam, 15 juni 2010 - De aanbesteding om de Rotterdamse gemeentelijke zwembaden van de gemeente Rotterdam te verduurzamen en de CO2-uitstoot sterk te verminderen heeft 11 aanmeldingen opgeleverd. Na de beoordeling zijn drie gegadigden geselecteerd. Dit zijn Strukton (combinatie van Strukton Worksphere, Strukton Bouw, Strukton Systems en Strukton Integrale Projecten), Honeywell Building Solutions en UDV Energie (combinatie van Dura Vermeer Infra en Unica Installatiegroep).

De gemeente Rotterdam bouwt aan een professionele vastgoedorganisatie waarbij een duurzame vastgoedportefeuille een belangrijke ambitie is. In het programma 'Rotterdamse Groene Gebouwen' wordt het gemeentelijke vastgoed per gebouwgroep duurzamer gemaakt door energiebesparende maatregelen te treffen. De zwembaden zijn het eerste cluster dat wordt aanbesteed binnen het programma. De theaters zijn het tweede cluster waarna de overige clusters van de kernportefeuille zullen volgen.

De drie geselecteerde gegadigden zijn uitgenodigd voor de dialoogfase van de aanbesteding met concurrentiegerichte dialoog. De dialoogfase heeft tot doel in een intensieve dialoog tussen opdrachtgever en gegadigden te komen tot de meest optimale energiebesparende oplossing. Ook onderhoud en beheer van de energiebesparende maatregelen behoren tot de opdracht. De dialoogfase bestaat uit dialooggesprekken en een bezoek aan de zwembaden in de periode van juni tot begin september waarna in oktober de gegadigden een definitieve aanbieding zullen doen. Eind december wordt de gunningbeslissing bekendgemaakt.

De partij met de beste aanbieding zal risicodragend verantwoordelijk zijn voor het realiseren van de energiebesparing en het beheer en onderhoud ervan. Deze partij wordt een Energy Service Company (ESCo) genoemd. De ESCo sluit hiervoor een Energie Prestatie Contract (EPC) af met de gemeente Rotterdam en is tevens verantwoordelijk voor de benodigde investeringen.

Rotterdam Climate Initiative

Het Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie en 100% klimaatbestendigheid in 2025. Het RCI is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, de koepelorganisatie van de Rotterdamse industrie. Als daadkrachtige en innovatieve klimaatstad neemt Rotterdam haar verantwoordelijkheid voor de toekomst. Door zowel de oorzaken als de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, werkt Rotterdam voortvarend aan het totale klimaatdossier en is door deze unieke aanpak een inspirerend voorbeeld voor anderen. De ambities en resultaten op het gebied van klimaat, energie en water dragen bij aan een duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad.



Ingezonden persbericht