Zomerconcertserie Stevenskerk Nijmegen start met jubileum Königorgel


Nijmeegse Orgelkring organiseert concerten en orgelexcursies

NIJMEGEN, 20100528 -- Alle registers gaan open tijdens dit zomerconcertseizoen. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, omdat niet alleen het Königorgel bespeeld wordt, maar ook het koororgel en de twee orgels in de zijkapellen. En figuurlijk omdat er veel bijzondere concerten zijn te beluisteren.

Te beginnen met een jubileumconcert waarin gevierd wordt dat het beroemde Königorgel 40 jaar geleden is herrezen uit de beschadigingen van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het concert nemen Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt u mee op reis door de geschiedenis van het orgel , met daarbij passende muziek van Bach, Franck, Vierne en Welmers. Een week later treedt Jetty Podt op samen met Kamerkoor Mnemosyne o.l.v. Caroline Westgeest. Berry van Berkum en Dirk Luijmes laten u met het Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach de verschillen tussen de vier orgels van de St Stevenskerk horen.
Midden in het concertseizoen speelt een van de meest vooraanstaande jazzpianisten Jeroen van Vliet zomerse jazz op het Königorgel. En in het slotconcert improviseert Joost Langeveld bij de stomme film Lucky Star van Frank Borzage, één van de laatste stomme films.
Al deze speciale concerten doen niets af aan de overige concerten. Altijd hoort u professionele musici die muziek van hoge kwaliteit en uit alle stijlperioden programmeren, zoals u dat van de zomerconcertserie in de Stevenskerk gewend bent.

Overige activiteiten
Rondleiding
Altijd al willen zien hoe een orgel werkt? Op de zaterdagen 10 juli en 7 augustus zijn er om 10.00 uur gratis rondleidingen in het Königorgel. Deskundigen geven een demonstratie van het instrument en nemen u zelfs mee naar de krochten van het orgel, waar alle orgelpijpen staan opgesteld.
Excursie
Op zaterdag 28 augustus organiseert de Nijmeegse Orgelkring een excursie naar de culturele hoofdstad 2010, Essen. Daar krijgen we onder meer demonstraties van het Rieger-orgel in de Dom en van het Romantische Walker-orgel in de Evangelische Kirche. Meer informatie vindt u bij de concertkassa en op de website www.nijmeegseorgelkring.nl..
Donateurschap
De orgels van de Sint Stevens spelen niet zonder u! Onder dit motto kan ieder die de zomerconcertserie en de overige activiteiten van de Nijmeegse Orgelkring een warm hart toedraagt, ons financieel steunen. U kunt u als donateur aanmelden bij de concertkassa of via de website

Overzicht concerten

15 juni
Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt
40 jaar Königorgel herrezen: Bach, Franck, Vierne en Welmers
22 juni
Jetty Podt en Kamerkoor Mnemosyne o.l.v. Caroline Westgeest
Poulenc, Howells, Alain en Franck
29 juni
Bram Beekman
Bach, Boëlmann, Franck, Vierne

6 juli
Berry van Berkum en Dirk Luijmes
Bach op vier orgels
13 juli
Jeroen van Vliet
Jazzimprovisaties
20 juli geen concert i.v.m. Nijmeegse Vierdaagse
27 juli
Zsuzsa Elekes
Bach, Schumann, Karg-Elert

3 augustus
Gijs Boelen
Stravinsky,Alain, Vierne
10 augustus
Reitze Smits
Bach
17 augustus
Leon Berben
Bach en zonen
24 augustus
Jan Willem Jansen
Iberische Mariamuzieken, Bach
31 augsustus
Theo Jellema
Schumann, Brahms, Reger

7 september
Joost Langeveld
Improvisaties bij de film Lucky Star.

19 september
Kinderconcert Judith en Tineke Steenbrink

Aanvangstijd van alle concerten is 20.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website en bij de concertkassa vanaf 20.00 uur. Enkele kaarten kosten ¤ 8,- en ¤ 7,- met korting, kaarten voor vijf concerten naar keuze ¤ 35,- resp. ¤ 30,- , kinderen tot 12 jaar hebben vrij toegang; het Kinderconcert is gratis en heeft een afwijkende aanvangstijd: 15.00 uur

Nijmeegse Orgelkring





ingezonden persbericht