Gemeente Eersel


SRE stelt ⬠526.000,- beschikbaar voor verbetering luchtkwaliteit

Vanaf 14 juni 2010 stelt het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) de subsidieregeling âInnovaties luchtkwaliteit SRE-regioâ open. De subsidie wordt beschikbaar gesteld door de provincie Noord-Brabant. In totaal is ⬠526.000,- beschikbaar. Het doel van de regeling is het stimuleren van innovaties die de luchtkwaliteit verbeteren door het negatieve effect van het verkeer te verminderen. Bedrijven die hiervoor ideeën hebben, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van 50% van de kosten.

Â

Brains nodig voor oplossen luchtkwaliteitsproblematiek

Â

Schone lucht is een belangrijke voorwaarde voor een gezond leefmilieu. Vanwege het belang van een goede luchtkwaliteit voor de gezondheid wordt zowel op Europees als op landelijk niveau hoge prioriteit gegeven aan de verbetering van de luchtkwaliteit. In de SRE-regio is, ondanks alle inspanningen, nog steeds sprake van luchtkwaliteitsknelpunten. Een belangrijke oorzaak daarvan is het verkeer. Technologische innovatieve ontwikkelingen kunnen hiervoor een oplossing bieden. De SRE-regio is, als toptechnologische regio met internationale allure dé plaats waar dergelijke oplossingen uitgedacht en uitgeprobeerd kunnen worden.

Â

Voorwaarden voor subsidie

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moeten projecten aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet een toetsbaar projectplan worden ingediend en het project moet worden uitgevoerd in de SRE-regio. De verbetering van de luchtkwaliteit (fijn stof en/of stikstofdioxide) moet worden onderbouwd. Het project moet verkeersgerelateerd zijn en praktische resultaten opleveren met zicht op verdere uitrol. En bovenal moet het project een innovatief karakter hebben.

Bij de beoordeling van de subsidie-aanvragen wordt verder gekeken naar de noodzaak van de subsidie voor het doorgaan van het project, de kosten versus de baten, de kennisborging in de âTriple Helixâ (bij zowel overheid, als bedrijven als kennisinstellingen) en de kennisvergroting over luchtkwaliteit.

Â

Subsidie aanvragen

Subsidie-aanvragen moeten uiterlijk 20 juli 2010 om 10.00 uur bij het SRE aanwezig zijn.

Hoe de subsidie aangevraagd kan worden en aan welke voorwaarden voldaan moet worden, is opgenomen in âBeleidsregel 2010 Innovaties luchtkwaliteit SRE-regio, regeling ter stimulering van innovatieve luchtkwaliteitprojectenâ. Deze is te vinden op de website van het SRE, www.sre.nl. In de beleidsregel is aangegeven op welke manier wordt geprioriteerd in het geval dat er meer aanvragen zijn dan subsidie. Projecten moeten een minimale prioriteit hebben, om in aanmerking te komen. Per project wordt maximaal ⬠150.000,- subsidie verstrekt. De projecten moeten uiterlijk 1 november 2011 zijn afgerond, inclusief de financiële verantwoording.

Â

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Helma Smolders / Bram Hendrix, telefoonnummer 040-2594416 / 040-2594562, e-mailadres h.smolders@sre.nl / b.hendrix@sre.nl.