Gemeente Etten-Leur

Persbericht ­ Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal gaan samenwerking intensiveren

De gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal willen het beste van de drie gemeentelijke organisaties bundelen door intensiever te gaan samenwerken op het terrein van bedrijfsvoering. Om de ambities te bekrachtigen hebben de colleges een intentieovereenkomst ondertekend.

Samenwerking binnen de regio is onontbeerlijk. Niet voor niets werken 19 gemeenten in West-Brabant en Tholen de laatste jaren op diverse gebieden samen. De gemeenteraden van Bergen op Zoom en Roosendaal hebben enige tijd geleden via een motie aangedrongen op een hechtere samenwerking tussen de twee Brabantse Buitensteden in het bijzonder. Samen met de gemeente Etten-Leur wordt dan nu de samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering gezocht. De colleges van Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal zien vooral kansen tot vergroting van de doelmatigheid en doeltreffendheid van de organisaties. Daarmee wordt ook kwetsbaarheid van de individuele organisaties verminderd en kan een goede dienstverlening aan de burgers worden gewaarborgd.

In de praktijk is gebleken dat Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal elkaar zowel bestuurlijk als ambtelijk goed weten te vinden. Zo wordt er op dit moment bijvoorbeeld hard gewerkt aan een gezamenlijke aanpak van de drie gemeentelijke websites. De colleges van de drie Westbrabantse gemeenten hebben hun gemeentesecretarissen de opdracht gegeven te onderzoeken op welke terreinen en in welke mate de beoogde samenwerking haalbaar en uitvoerbaar is. Als eerste gezamenlijke actie wordt een stappenplan gemaakt met werkafspraken, inclusief een eerste prioriteit van terreinen/taken voor de samenwerking.

Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal verwachten dat het samenwerken op het terrein van bedrijfsvoering een krachtige impuls zal geven aan de regionale samenwerking in West- Brabant en dat die ook prima past binnen de gemaakte afspraken met de 19 gemeenten.