Oranjefonds



Project van de week: Mixed Marriage

Het theaterproject Mixed Marriage brengt wijkbewoners met diverse achtergronden uit Rotterdam Alexander bij elkaar. Samen maken ze een theatervoorstelling over gemengde relaties en het samen leven met mensen met een andere achtergrond. Door het project ontstaan meer begrip en waardevolle nieuwe contacten die bijdragen aan een prettiger leefomgeving. Het Oranje Fonds steunt met EUR 15.000,-

De theatervoorstelling bestaat uit een (gespeelde) gemengde bruiloft met dansoptredens, zang, muziek en hapjes en drankjes. Dit alles voor en door de buurt. Er is gekozen voor de bruiloft als een centraal thema. Dit is een positieve en herkenbare gebeurtenis die kan dienen als kapstok om themas over beeldvorming, diversiteit en identiteit aan op te hangen.

De productie begint met het werven van deelnemers via lokale media en zelforganisaties. De deelnemers leren elkaar kennen in 15 dialoogbijeenkomsten. Zo komt ook de inhoud van het theaterstuk tot stand. Om meer informatie uit te wisselen over gemende huwelijke worden ook gesprekken gevoerd met 10 gemengde echtparen.

De volgende stap bestaat uit het schrijven van het theaterstuk, het maken van decors en kostuums (ca. 70 bewoners) en natuurlijk repeteren. In het stuk spelen zon 30 buurtbewoners mee. Ook wordt er een website onderhouden en een beeldverslag gemaakt van het hele proces.

Het project is gebaseerd op het benutten van de vrijwillige inzet en de talenten van bewoners. Alleen voor ondersteuning, regie en het schrijven van het scenario wordt gebruik gemaakt van professionals. Het theaterstuk wordt gedurende 6 avonden uitgevoerd.

Door Mixed Marriage leren bewoners meer over hun buren en elkaars achtergronden. Ze leren naar elkaar te luisteren en durven elkaar aan te spreken. Negatieve beeldvorming wordt doorbroken en sociale netwerken groeien.

Zelforganisatie Stichting Alexander Plus heeft vorig jaar met dit vernieuwende idee de Frans Kisner Prijs ter grootte van EUR 20.000,- gewonnen. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat ná het project de contacten tussen de bewoners en de samenwerking tussen de organisaties verder wordt geïntensiveerd. Het project kan, bij succes, op tournee naar andere wijken in Rotterdam en wellicht naar andere gemeenten.