Rijksoverheid


Stuurgroep visie netbeheer ingesteld

Nieuwsbericht | 16-06-2010

Minister van der Hoeven van Economische Zaken heeft op 16 juni 2010 de Stuurgroep Visie Netbeheer ingesteld.

De stuurgroep onder voorzitterschap van Directeur-generaal Hans Vijlbrief van Energie, Telecom en Markt wordt gevormd door aandeelhouders van alle regionale elektriciteits- en gasnetwerkbedrijven.

Met de instelling van de stuurgroep wordt een advies opgevolgd van de Commissie publiek aandeelhouderschap energiebedrijven. De stuurgroep formuleert een visie op de toekomst van het netbeheer en de uitdagingen voor de aandeelhouder. De stuurgroep kijkt onder meer naar de indeling van het netbeheer in Nederland. Dit najaar zal de stuurgroep een advies uitbrengen.

Goed functionerend netbeheer

Minister van der Hoeven: "De energietransitie verandert de eisen aan de energie-infrastructuur. Het is belangrijk dat netwerkbedrijven tegemoet kunnen komen aan deze veranderende eisen. Een verstandige geografische inrichting kan daaraan bijdragen. Dat betekent overigens niet perse schaalvergroting. Het gaat mij om een efficiënt en een goed functionerend netbeheer."

De minister vindt overigens dat bedrijven en aandeelhouders zelf primair aan zet zijn voor een herinrichting van het netbeheer. Zij ziet op dit moment geen aanleiding voor aanvullende regelgeving of een grotere rol van het rijk.

Nieuw elan

De splitsing van energiebedrijven wordt dit jaar afgerond. Netwerkbedrijven zijn voortaan onafhankelijk van productie, handel en levering van energie. Dat is volgens de minister nu al te merken in de energiesector: netwerkbedrijven hebben nieuw elan en verstevigen hun onafhankelijke identiteit.