Provincie Flevoland


* Rapport

Voorzieningenniveau stijgt

Publicatiedatum: 16 juni 2010

Het voorzieningenniveau in de provincie Flevoland is de afgelopen vier jaar gestegen. Uit onderzoek van kennisbedrijf ABF Research blijkt dat de provincie de achterstand in het voorzieningenniveau heeft ingelopen van circa 30% in 2004 en 23% in 2008, tot rond de 19% in 2009. De zorgsector blijft daarbij achter.

Vergeleken met de rest van Nederland kent Flevoland nog een achterstand in het voorzieningenniveau, vooral op het gebied van de medische zorg en de horeca. Voor de sectoren onderwijs, welzijnszorg, cultuur, recreatie en sport, horeca en detailhandel zijn de niveaus in 2009 aanzienlijk dichter bij elkaar komen te liggen.

Gedeputeerde John Bos is blij met de positieve ontwikkeling, maar geeft tegelijkertijd aan dat er nog de nodige uitdagingen liggen: "In het collegeakkoord hebben we de doelstelling opgenomen om de achterstand terug te dringen van circa 30% naar circa 20%. Dat hebben we bereikt. Maar het is duidelijk dat er nog het nodige moet gebeuren. Aangezien de bevolking in omvang toeneemt, blijft een stijging van het voorzieningenniveau voor Flevoland prioriteit in de komende periode."

Bij de huidige bevolkingsomvang leidt het inlopen van de achterstand tot een banengroei van ongeveer 14.000 arbeidsplaatsen, waarvan rond de 8600 in Almere.

Gezien de ambitie van en de oriëntatie op de Randstad is in het onderzoek het voorzieningenniveau in Almere vergeleken met dat in de Noordvleugel van de Randstad. Voor de rest van Flevoland is Nederland de referentie.