Ministerie van Defensie

Mijnenjager verstoort vermoedelijk drugstransport

16 juni 2010, 15.58 uur

Hr. Ms. Maassluis heeft gisteravond tijdens een grensbewakingpatrouille voor de Spaanse kust 2 verdachte vaartuigen ontdekt. Bij nadere inspectie stapten de opvarenden over op een van de bootjes die er met hoge snelheid vandoor ging.

Het achtergelaten onbemande bootje, dat een gevaar vormde voor de scheepvaart, werd door de Nederlandse mijnenjager op sleeptouw genomen. Vandaag is het snelle motorbootje voor onderzoek overgedragen aan de Guardia Civil.

Verdacht

Het snelle motorbootje is vandaag overgedragen aan de Spaanse autoriteiten. - Foto: ministerie van Defensie

De snelle motorbootjes werden 50 mijl voor de kust opgemerkt, op de Zee van Alborán tussen Spanje en Marokko. De Nederlandse militairen vermoedden dat het om een illegaal drugstransport ging; door het type vaartuig, de hoge snelheid en de zuidwestelijke vaarrichting.

Frontex

De Nederlandse mijnenjagers Hr. Ms. Maassluis, Hr. Ms. Haarlem en Hr. Ms. Hellevoetsluis worden in het kader van de grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex tot 1 juli op volle zee ingezet, tussen Spanje, Marokko en Algerije. Hun taak is het detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten.

Frontex is een Europees agentschap, in 2004 opgericht door de Europese ministerraad, ter bewaking van de buitengrenzen. De belangrijkste taak is het versterken van Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsteams van de Koninklijke Marechaussee.