ChristenUnie



Onderzoek gewenst naar Israëlische militaire operatie tegen schepen Gaza

20100322_ECR_gr_Van_Dalen_004-2 woensdag 16 juni 2010 16:38 In het debat met mw. Ashton, Hoge Vertegenwoordiger Buitenlandse Zaken en Veiligheidbeleid, over de Israëlische militaire operatie tegen schepen en de blokkade van Gaza, uitte Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) zijn verbazing over de gang van zaken op het geënterde schip. Hier vindt u de bijdrage.

Op 31 mei jongstleden vielen 9 doden bij de inzet van Israëlische commando´s op het schip de Mavi Marmara. De soldaten verklaarden verrast te zijn door de zeer ruwe ontvangst op het schip. Ze zagen zich genoodzaakt, met scherp te schieten.

Ik vond die verklaring opmerkelijk: men had toch niet verwacht aan boord aldaar met koffie, thee en gebak te worden ontvangen? De grote vraag is dus: waarom heeft Israël niet met andere middelen de schepen gestopt? Er waren toch voor de Israëlische legerleiding wel andere opties beschikbaar die vermoedelijk tot veel minder geweld hadden geleid?!

Een onderzoek is dus zeer gewenst. Israël pakt dat goed op: er komt een diepgravend onderzoek waarbij ook twee prominente buitenlanders worden betrokken. Van hen is Nobelprijswinnaar voor de Vrede Lord Trimble de bekendste.

Ondertussen kan Israël de lijst met 100 goederen die over de grens mogen vervangen door een lijst waarop alleen staat, wat Gaza niet in mag.

Eurofractie