Radboud Universiteit Nijmegen


* Ouderlijk milieu cruciaal ...

Ouderlijk milieu cruciaal voor onderwijscarrière kind (Promotie)

Datum
woensdag 16 juni 2010

Tijd
10:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. J.G. Kloosterman

Promotors
De heer prof. dr. G. Kraaykamp, de heer prof. dr. P.M. de Graaf (UvT), mevrouw prof. dr. H.P.J.M. Dekkers

Titel promotie
Social background and children's educational careers. The primary and secondary effects of social background over transitions and over time in the Netherlands

Beschrijving
Kinderen van hoog opgeleide ouders kiezen voor hogere onderwijsniveaus dan kinderen van laag opgeleiden. Dit komt allereerst omdat de eerste groep over het algemeen beter presteert. Hoog opgeleide ouders hebben meer capaciteiten om het prestatieniveau van hun kinderen te verbeteren. Ze stimuleren leesvaardigheden en zijn sterk betrokken bij de schoolloopbaan van hun kind. Maar ook bij eenzelfde prestatieniveau nemen kinderen van hoog opgeleide ouders meer ambitieuze onderwijsbeslissingen dan kinderen van laag opgeleiden. Zo kiezen ze bij onvoldoende prestaties eerder voor een jaar doubleren dan voor afstroom naar een lager schooltype. Doorslaggevend hierbij lijkt het streven van kinderen en ouders om tenminste het onderwijsniveau van de ouders te evenaren.

De sociale ongelijkheid in het begin van de schoolloopbaan is vooral het gevolg van verschillen in prestatieniveau tussen kinderen van hoog- en laag opgeleide ouders. Aan het einde van de schoolloopbaan spelen milieuafhankelijke onderwijsbeslissingen een grotere rol.

Biografie
Rianne Kloosterman (Boxmeer, 1981), studeerde sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en behaalde in 2005 cum laude haar Master. In datzelfde jaar begon ze haar promotieonderzoek bij het Nijmegen Institute for Social & Cultural Research. Ze is nu verbonden als statistisch onderzoeker aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Heerlen.

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00