Raad van State


woensdag 16 juni 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Lansingerland van het bestemmingsplan 'Verbreding tracé N209'. Het plan maakt het mogelijk de N209 uit te breiden van 2x1 naar 2x2 rijstroken tussen de Ankie Verbeek-Ohrlaan en de Boterdorpseweg/Bergweg. Een vastgoedbedrijf en het verpleeghuis 'Rustenburg' zijn het niet eens met het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ze vrezen vooral voor geluidsoverlast. Ook zou het onderzoek naar de luchtkwaliteit verouderd zijn en zijn gebaseerd op een verkeerde rekenmethode. (zaaknummer 200909991/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

(Deze zaak is alsnog op 15 juni 2010 ingetrokken en gaat dus niet door) Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek heeft opgelegd aan een man uit Mariahout. De gemeentebestuur wil dat de man een tuinhuis met airco-installatie en een hondenhok verwijdert van een perceel aan de Veghelsedijk in Mariahout. Volgens het gemeentebestuur zijn het tuinhuis en het hondenhok illegaal gebouwd en in strijd met het bestemmingsplan. De man vindt dat de gebouwen onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan vallen, en dus legaal zijn. En als zou blijken dat de gebouwen toch illegaal zijn, dan had het gemeentebestuur meer rekening moeten houden met zijn belangen en had niet zo'n hoge dwangsom opgelegd mogen worden, aldus de man. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in november 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909821/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hof van Twente van het bestemmingsplan 'Buitengebied Markelo, herziening Holtdijk ongenummerd te Markelo'. Het bestemmingsplan maakt de verplaatsing mogelijk van een intensieve veehouderij naar de Holtdijk. De Vereniging tot behoud van Elsen-Elsenerbroek komt op voor het natuurschoon in de omgeving en is het niet eens met het plan. De vereniging vreest voor overlast en voor aantasting van het gebied. Daarom is ze tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het beroep verzoekt de vereniging de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201002512/2)

15.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'IJsbaanlaan' van de gemeente Haarlem. Het plan maakt een uitbreiding mogelijk van het Kennemer Sport Center met vergader- en recreatieruimtes. Ook is de gedeeltelijke overkapping van de ijsbaan, die al is gebouwd, in het plan opgenomen. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de uitbreidingsplannen en komt tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de maximale bouwhoogte van 13 meter te hoog. Deze hoogte past niet in de omgeving en zou bovendien schade toebrengen aan de molen die 400 meter verder staat. Verder vrezen de omwonenden dat het plan het ook mogelijk maakt om het Kennemer Sport Center in de zomer te openen. Hierdoor zou meer overlast ontstaan. Ten slotte is er te weinig parkeergelegenheid, aldus de omwonenden. (zaaknummer 200908709/1)